著者
阿久根 優子 細江 宣裕
出版者
GRIPS Policy Research Center
雑誌
GRIPS Discussion Papers
巻号頁・発行日
vol.19-05, 2019-06

独占的競争下の製品差別化を取り入れた枠組みは、おもに製造業について適用され、農業は製品差別化のない同質財部門として単純化して描写されることが多い。一方、農業経営や農業政策に関する分析では、製品差別化を通じて高付加価値化を図る、高い起業家精神や生産性を持つ一部の生産者に注目が集まる。現実はどちらに近いのであろうか。本研究では、『農家経営統計調査』の個票データを用いて、農家の全要素生産性とその分布を導き、合わせて、Crozet and Koenig (2010)の手法を用いて、差別化財(バラエティ)間の代替の弾力性を推定する。分析の結果、施設野菜作や施設花卉作といった施設園芸関連、畑作や果樹作で、生産者間の異質性が相対的に高いことが確認された。製品差別化の程度は、畜産関連の営農類型で相対的に高い傾向にある。バラエティ間の代替の弾力性は大きくても3程度であり、製造業について得られる弾力性と大きく異なるものではないことがわかった。
著者
細江 宣裕 阿久根 優子
出版者
GRIPS Policy Research Center
雑誌
GRIPS Discussion Papers
巻号頁・発行日
vol.18-21, 2019-01

Melitz型の企業の異質性を考慮した分析は、これまで、おもに製造業を前提に行われてきた。裏を返せば、農業は同質財を生産するものと暗黙のうちに仮定されてきた。しかし実際は、農業は品種改良や食品加工等を通じて製品差別化を志向する産業のうちの1つである。最近の貿易自由化とその国内対策では、輸入増加によって国内市場を失うことを前提としつつも、輸出や製品差別化にその活路を見いだそうとしている。そこで、製品差別化と農家の生産性について異質性を考慮し、農産物と食品自由化の中でどの程度の農家が生き残りうるのか、また、輸出をどの程度増加させうるのかを応用一般均衡モデルを用いてシミュレーション分析を行う。その結果、農産物自由化は農産物輸出を増加させず、食品自由化は食品輸出を増加させる。ただし、どちらの自由化も国内生産を増加させうる。これは、農産物をそのまま輸出することではなく、食品に加工して輸出するべきという製品差別化の路線が支持されることを示唆している。 Manufacturing industries have attracted research attention regarding roles of firm heterogeneity and product differentiation in the “ new new trade theory” . Agricultural sectors also produce new goods by product differentiation through breeding, food processing, quality-upgrading, and branding. In reaction to the recent globalization, the Japanese government has sought strategies to promote its domestic agri -food sectors by means of product differentiation and export promotion. This computable general equilibrium study examines the relevance of these policies by simulating hypothetical agri-food trade liberalization. We show that agricultural trade liberalization would not increase Japan’ s agricultural exports but would increase food exports; and that food trade liberalization would promote food exports. Both types of li beralization would increase domestic agri-food production. This finding affords evidence of the relevance of product differentiation strategy through food processing and exportation, but not of agricultural export promotion strategy.
著者
阿久根 優子 細江 宣裕
出版者
GRIPS Policy Research Center
雑誌
GRIPS Discussion Papers
巻号頁・発行日
vol.19-24, 2019-11

Modern theories of trade and economic geography pay particular attention to the role of product differentiation under monopolistic competition in manufacturing, while agriculture is considered to produce homogeneous goods. By contrast, agribusiness studies shed light on active entrepreneurs who have high productivity and are engaged in product differentiation by creating new products in their niches. Given these two contradicting views of agriculture, we examine the incidence of farm heterogeneity and product differentiation. This study uses microdata of Japanese farmers to estimate their total factor productivity. We find that heterogeneity is relatively low in the horticulture, grain and soybean (excluding rice), and fruit farming sectors, and high in the livestock sectors. In addition, the degree of product differentiation is relatively high in the livestock sectors, and the elasticity of substitution is as high as three, which is similar to findings in earlier studies on agriculture and manufacturing.