著者
川畑 輝子 武見 ゆかり 林 芙美 中村 正和 山田 隆司
出版者
日本フードシステム学会
雑誌
フードシステム研究 (ISSN:13410296)
巻号頁・発行日
vol.27, no.4, pp.226-231, 2021 (Released:2021-03-25)
参考文献数
6
被引用文献数
1

This is a food environment intervention study, aiming at improving the diet of hospital workers. The intervention was conducted at a convenient store in a hospital in Tokyo. The intervention included availability, accessibility, information and incentive. We used nudge tactics to increase the effect. To evaluate the intervention, we used the point of sales data and examined the response of the staff. Total sales and sales of healthy items significantly increased. The intervention was well-accepted by the staff. It suggests that using nudges to improve the food environment at a convenient store in a hospital can increase sales.

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川畑輝子・武見ゆかり・林芙美・中村正和・山田隆司(2021)「医療施設内コンビニエンスストアにおけるナッジを活用した食環境整備の試み」『フードシステム研究』27(4): 226-231. https://t.co/mV6UrgWcpD 川口康平・上武... #NewsPicks https://t.co/Moucjkd5AQ
[トップランナーたちの視点] ”ナッジ”を用いた院内コンビニの食環境整備でつくる新しいヘルスプロモーションの形 医療の分野でも聞くようになった「ナッジ」。コンビニの飲料コーナーに無糖飲料増やし手に取りやすい場所に置く等の取り組み。本件は論文化もされている: https://t.co/zSeVo1KOkk
論文「医療施設内コンビニエンスストアにおける ナッジを活用した食環境整備の試み」 医療施設では、加糖飲料やインスタント食品の販売規制が難しい現状では、ナッジは有効だと考えます。 https://t.co/sqHw2vLxsz

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