著者
神田 知子 安藤 真美 高橋 徹 丸山 智美 五島 淑子
出版者
一般社団法人 日本家政学会
雑誌
日本家政学会誌 (ISSN:09135227)
巻号頁・発行日
vol.59, no.12, pp.1005-1009, 2008 (Released:2010-07-29)
参考文献数
22
被引用文献数
3

We analyzed the levels of free amino acids and related substances, and nucleic acid-related compounds in a niboshi extract soup stock and niboshi-flavored mixed seasoning soup stock by using an amino acid analyzer. Niboshi (30 g) was soaked in 1 l of water for periods of 0, 30, and 180 min. Each solution was boiled for 5 min and used to prepare the niboshi extract soup stocks. These soup stocks contained serine, 3-phospho-1-serine, taurine, threonine, aspartic acid, asparagine, glutamic acid, glutamine, glycine, alanine, valine, cysteine, methionine, cystathionine, isoleucine, leucine, tyrosine, tryptophan, phenylalanine, ornithine, lysine, histidine, arginine, hydroxyproline, proline, urea, NH3, and nucleic acidrelated compounds of ATP, ADP, AMP, IMP and HxR. The mole fraction of glutamic acid in the total amino acids and their related substances in the mixed seasoning soup stock was 95%. The only nucleic acid-related compound detected in the mixed seasoning soup stock was IMP. The glutamic acid content was over 11.8-fold higher in the mixed seasoning soup stock than in the niboshi extract soup stocks. The IMP content was over 2.9-fold higher in the niboshi extract soup stocks than in the mixed seasoning soup stock.

言及状況

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天然と化学調味料は含まれているアミノ酸の構成が違う。 化学調味料は単体、もしくは少ない種類のアミノ酸という感じで大量摂取は良くない可能性があるという内容。 https://t.co/QM523NJMwr
@mph_for_doctors 〝天然だしとはアミノ酸組成が違うので、嗜好性に影響をもたらすだけでなく健康を維持する上での身体機能調整に影響を与える可能性がある。〟 …という文献のリンクを貼っておきます。 https://t.co/QM523NJMwr
今日仕事中に、他店のラーメン汁をアミノ酸分析したら他店の味盗めるやん!って閃いて論文探したら似たようなこと既にあってガッカリした…

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