著者
小竹 佐知子 乙黒 親男
出版者
日本海水学会
雑誌
日本海水学会誌 (ISSN:03694550)
巻号頁・発行日
vol.67, no.4, pp.212-218, 2013 (Released:2014-09-17)
参考文献数
21

“Kari-kari ume” is a product of Japanese apricot (ume fruit) brined mixing with calcium compounds, and its crispy texture is very unique. Ume fruit should be harvested in the early stage of maturation. It means the content of citric acid is low, and the ratio of hydrochloride acid soluble pectin to water soluble pectin is high. The concentration of calcium ions should be more than 0.16% to the fresh fruit weight to attain sufficient crispness, but not more than 0.32% to avoid bitterness. It is necessary for calcium ions to uniformly disperse from the peel to the end of the flesh. Polysaccharides of cell wall bounded to each other by the linkage of calcium ions provide appropriate hardness (crispness) of fruit flesh. Calcium reagents such as calcium hydroxide, calcium lactate, calcium oxide are utilized, and calcium carbonate shows less effect on hardening flesh. Various materials such as egg shell incinerated at more than 720℃ and oyster shell incinerated at more than 1000℃, which contain calcium oxide, are also utilized. The concentration of sodium chloride reached 20% after brining, and the fruit is desalting once and then seasoned using a sodium chloride solution at a lower concentration (about 9%).

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@tunohiko1117 カリ梅の固さを保つのにグルコン酸カルシウムが有効であることを示す論文はこれ https://t.co/cYRCwUrBdp あと、グルコン酸カルシウムは塩化カリウム注射されたときに起こる高カリウム血症に効く
@masa_clark 誘導描写はあるのかなぁ。 賭郎の手法として知っていたのかもしれないし、そもそも臨死薬は潜水艦からだったよーな。 この仮定だと屋形越えはまだ終わらず、次ラウンド以降で獏が5分越えの臨死から蘇るという展開にな… https://t.co/v3G9pCu1f9
ソース https://t.co/cYRCwUrBdp これマジで獏さんカリ梅食べまくることで臨死薬の耐性つけてた説あるで ハンカチ落としは賭郎伝統的なゲームで、薬は潜水艦に用意されてたものだし、たぶん賭郎がよく使う薬なんだろうから、あらかじめ獏さんも把握しててもおかしくない

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