- 著者
-
Ogawa Yukiyoshi
小川 幸持
- 出版者
- Faculty of Bioresources, Mie University
- 雑誌
- 三重大学生物資源学部紀要 = The bulletin of the Faculty of Bioresources, Mie University (ISSN:09150471)
- 巻号頁・発行日
- vol.9, pp.89-95, 1993-01-29
Avena abyssinica seeds of 4 months old after harvest germinated well at a temperature range from 15°to 30℃. A. sativa seeds of the same age germinated to a lesser degree at 25°and 30℃, but A. fauta did not at both temperatures and that of 16 months old never germinated at 30℃. These results indicate that A. abyssinica seeds are not dormant, those of A. sativa are median dormant and those of A. fatua are highly dormant. α-Amylase production in half cut seeds, embryonated endosperms termed as embryonated halves and de-embryonated endosperms as endosperm halves, was examied in the absence or the presence of gibberellin A3 (GA3). The embryonated halves of A. abyssinica, irrespective of age, produced a certain amount of α-amylase even in the absence of GA3. The embryonated halves as well as the endosperm halves of this species produced a great amount of GA3-induced α-amylase. On the contrary, the embryonated halves of A. sativa and A. fatua praduced a less amount of GA3-induced α-amylase than the corresponding endosperm halves, increasing in both halves with the lengthening of after-ripening period. Among the three species, A. abyssinica produced the greatest amount of α-amylase, A. sativa did a median amount and A. fatua the least amount. This evidence indicates that behaviour of seed germination in each of these species is involved with the levels and the changes in the α-amylase production in the endosperms with the advancement of after-ripening.エンバク属,Avena abyssinica(4x,AsB), A. sativa cv. Victory (6x,ACD),およびA. fatua (6x,ACD)の収穫後4か月の種子(えい果)の各種温度における発芽を比較した。A. abyssinicaは,15℃から30℃の温度でよく発芽した。A. sativaの発芽は,15℃と20℃でよく発芽したが,25℃と30℃では減少した。また,A. fatuaは25℃と30℃で発芽しなかった。この実験結果は,A. abyssinicaの種子は休眠性がなく,A. sativaは中程度の休眠性を,A. fatuaは深い休眠性を示している。この3種の種子を横半分に切断して胚のある側と胚のない側に分けて,外生ジベレリンA3(GA3)の有る無しのそれぞれの場合のα-アミラーゼ生成を,後熟期間との関連で調べた。A. abyssinicaの胚のある側は,GA3がなくともα-アミラーゼを生成した。胚のある側も胚のない側もGA3誘導α-アミラーゼ生成は,後熱期間に関係なく多かった。これに反して,A. sativaとA. fatuaの胚のある側のGA3誘導α-アミラーゼ生成は,胚のない側に比べ少なかった,それぞれの側のGA3誘導α-アミラーゼ生成は,後熟期間に伴い増加した。この3種の間で,A. abyssinicaのアミラーゼ生成が最も多く,A. fatuaが最も少なく,A. sativaは両者の中間程度であった。上記の実験結果は,A. abyssinicaの胚は,胚乳のGA3誘導α-アミラーゼ生成に影響しないことを示している。これに対して,A. sativaの胚は,A. fatuaの場合と同様に.胚乳のGA3誘導α-アミラーゼ生成を抑制することを示している。上の各種エンバク属の種子の発芽休眠性の違いは,胚乳におけるα-アミラーゼ生成の多少,あるいは後熟に伴うα-アミラーゼ生成の変化と関係があることを示唆している。