著者
Sawada Manabu Aizaki Hideo Sato Kazuo Kikkawa Toshiko
出版者
Obihiro University of Agriculture and Veterinary Medicine
雑誌
帯広畜産大学学術研究報告 = Research bulletin of Obihiro University (ISSN:13485261)
巻号頁・発行日
vol.30, pp.44-52, 2009-10

The purpose of this paper was to verify the stability of consumers' evaluations of food safety by conducting the identical choice experiments questionnaire survey at the same site two different times. The two surveys, measuring the consumers' evaluations of beef derived from cattle fed in accordance with improved food safety measures were conducted in January 2003 (n = 83) and March 2004 (n = 369) in Kiyota ward of Sapporo city in Hokkaido, Japan. A comparison of the results of the two surveys suggests that social issues related to the choice experiment questions can significantly influence the consumers' inferred values for food safety on the basis of the questions.本稿の目的は,同一の選択実験を同一地域の異なる2時点で行い,食品安全性に関する消費者評価の安定性を検討することである。北海道札幌市清田区の住民を対象に,食品安全性に配慮して生産された牛肉の消費者評価を求める調査を2003年(n=83)と2004年(n=369)に実施した。両調査データを分析したところ,選択実験の質問に関連する社会事象の発生が,選択実験による食品安全性の消費者評価に影響を与えることが示唆された。

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