著者
関根 佳恵
出版者
日本農業経済学会
雑誌
農業経済研究 (ISSN:03873234)
巻号頁・発行日
vol.92, no.3, pp.238-252, 2020-12-25 (Released:2021-03-25)
参考文献数
52

2040年までに持続可能な社会へ移行するために,日本ではどのような農業経営体によるどのような農業を目指すべきか.そのための政策とはどのようなものであるべきか.本稿は,国連やEUにおける農業政策の新潮流と政策思想の変遷をふまえて,日本における持続可能な社会に資する新たな農業経営体像を展望するため,4つのシナリオを検討する.結論として,農業に対する新たな社会的要請に応えることができるアグロエコロジーの推進,資源・エネルギー効率性という新たな経営の評価基準で優位性を発揮する小規模・家族経営の支援,小規模・分散型の生産・消費システムの構築という政策を提示する.
著者
新山 陽子 高鳥毛 敏雄 関根 佳恵 河村 律子 清原 昭子
出版者
日本フードシステム学会
雑誌
フードシステム研究 (ISSN:13410296)
巻号頁・発行日
vol.20, no.4, pp.386-403, 2014 (Released:2014-05-09)
参考文献数
15
被引用文献数
2

In Europe, various professional organisations comprising numerous experts play crucial roles in supporting food business operators, achieving progress within the food industry, and fulfilling social responsibilities such as food safety. There seem to be a number of professional organisation types. One is the horizontally associated organisation that comprises business operators who operate at a certain industrial stage and with a certain commodity or groups of commodities, or that is horizontally associated with the aforementioned organisations. Another is the vertically associated interprofessional organisation, a vertically associated organisation of a certain or related commodity organisation that is operating in a variety of industrial stages, such as primary production, processing, and marketing. This study analyze the laws by which professional organisations are approved and cases of these two types of professional organisations based on the survey during February-March 2011 in France and the Netherlands. In so doing, it examines the purposes and roles of the organisation and the curse of higher education and career-long education of professionals who work as food engineers.