著者
森下 芳行
出版者
一般社団法人 日本食物繊維学会
雑誌
日本食物繊維研究会誌 (ISSN:13431994)
巻号頁・発行日
vol.4, no.2, pp.47-58, 2000

This review described the definition of pro-and prebiotics, and their functions and problems to be solved. Probiotics and prebiotics are functional Foods, which adjust the function and balance of intestinal microflora to be more beneficial and less risky to health. Probiotics in a viable form suppress the metabolism or population of harmful bacteria. Prebiotics are indigestible and fermentable oligosaccharides and polysaccharides including dietary fibers that are stimulators to growth of beneficial intestinal bacteria and consequently suppress the growth or metabolism of harmful bacteria. Probiotics sometimes supply with themselves the deficient or abnormal intestinal microflora that appear during and after the chemotherapeutic treatment, and correct an abnormal balance of the microflora in premature infants and elderly persons. The intestinal microflora may be hypothesized to consist of different bacteraial networks, which are not always in intact form. Probiotic bacteria supplement or activate the intestinal bacterial network with defects in respect of population level or metabolic activity. In this context intestinal bacteria other than bifidobacteria and lactic acid bacteria may be also candidates for probiotic bacteria. Prebiotics activate the bacterial metabolism and increase the population of the specific bacterial species to result in the satisfaction of the bacterial network beneficial to health. Pro-and prebiotics will be furthermore anticipated in future in maintenance or improvement of the human life without risk or with risk to health, respectively.
著者
岸本 三香子 海野 知紀 田中 敬子
出版者
一般社団法人 日本食物繊維学会
雑誌
日本食物繊維学会誌 (ISSN:13495437)
巻号頁・発行日
vol.11, no.1, pp.23-31, 2007

健常な女子学生38名(年齢19.8±0.9歳)を対象に,難消化性デキストリン(食物繊維4.2g)を含有したデザート飲料を摂取することによる排便状況に及ぼす影響を検討した。対象者を2群に分け,シングルブラインド・クロスオーバー試験を実施した。飲料摂取試験は全7週間であり,非摂取(I 期:1週間),飲料摂取(II 期:2週間),非摂取(III 期:1週間),飲料摂取(IV期:2週間),非摂取(V 期:1週間)とした。対照飲料は試験飲料に配合した難消化性デキストリンを含まない飲料を用いた。試験期間中,排便状況に関するアンケートを毎日,また健康状態に関するアンケートを1週間ごとに記入させた。その結果,便秘傾向者(n=12)において試験飲料の摂取により非摂取期間と比較して排便日数,排便回数,排便量いずれにおいても有意に増加した。さらに,難消化性デキストリンを配合した飲料は対照飲料摂取期間と比較して排便日数は有意な増加が認められた。また,愁訴発現からみた身体的・精神的健康状態調査からも,飲料摂取により便秘の改善はみられた。