著者
近藤 諒一郎 戸石 七生 松本 武祝
出版者
日本フードシステム学会
雑誌
フードシステム研究 (ISSN:13410296)
巻号頁・発行日
vol.28, no.4, pp.322-327, 2022 (Released:2022-03-31)
参考文献数
29

Regarding beef consumption in early modern Japan, only a few previous studies have discussed the quality of beef as an ingredient. In this paper, we focus on the variation in the quality of beef from the perspective of the social classes consuming it. We find that beef consumption was polarized, with good-quality beef being consumed by the upper class and poor-quality beef being consumed by the lower class. This difference was due to the different slaughtering techniques used; good-quality beef was fresh meat produced by slaughtering living cattle, and poor-quality beef was taken from cattle that had previously died.

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「津山藩と彦根藩が牛を食べることが許されていた」って歴史上の驚きの事実!みたいな話し方してるけど、穢多(えた)身分に与えられた特権であったと同時に、それが差別を産み出していたことも歴史として忘れられちゃダメなのかなって 参照 J-STAGE「近世日本における牛肉食」 https://t.co/A9DhKx2Guv

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