著者
大山 重信 花園 冬子 Shigenobu OOYAMA Fuyuko HANAZONO
出版者
鹿児島県立短期大学
雑誌
鹿児島県立短期大学紀要 自然科学篇 (ISSN:02861208)
巻号頁・発行日
vol.39, pp.27-36, 1988-12-15

Karukan is one of the typical Japanese style confections. It is produced and sold by many companies in Kagoshima district. But, every product seems to be somewhat different in its taste and texture. So, the anthors planed to test consumer's preference as well as its physical properties. In this paper, some physical properties of six "Karukan" samples are given. Moisture, sweetness, propousness, and whiteness were measured. Texture of the samples was also investigated with rheometer, extension meter, and texturometer. Difference in obtained values was considered to have relations directly with the difference in the taste and palatability of the samples. But, on the whole, there was no sample which got good remark all round.

言及状況

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大山重信ほか「かるかんの物性について」『鹿児島県立短期大学紀要 自然科学篇』、39巻、P.27-36、1988年 https://t.co/PVmDr0chWA かるかんをwikiで調べたらこんな論文が参考文献に上げられてたけど、お菓子の物性を測るのって普通なのかな???
http://t.co/0XJFdqFX2h 『かるかんの物性について』 さすが鹿児島大学!
かるかんは安政5年(1858)にはすでにあるみたいです あとこんな論文見つけました かるかんの物性について http://t.co/KQSm3irxcP
???? / "CiNii 論文 -  かるかんの物性について" - http://t.co/jb5xbVloIE

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