著者
常木 暎生
出版者
関西大学社会学部
雑誌
関西大学社会学部紀要 (ISSN:02876819)
巻号頁・発行日
vol.42, no.3, pp.29-43, 2011-03

How is the food looked at by the media today given that the concern about food is increasing these days? The purpose of this study is to clearly categorize and show food magazine photographs using the content analysis. It was found that the photographs of dishes were the most numerous in food magazines. The next most common photographs were those of the chefs who made these dishes. The photographs of cooking ingredients were also quite numerous. From the analysis of the photographs, it can be said that food magazines reflect the food culture in the modern society for example, eating out at restaurants by not only showcasing prepared dishes but also their creators and the cooking ingredients used. 食に対する関心が高まっている今日、メディアの中で食はどのように取り上げられているのであろうか。本研究では、食雑誌における写真ではどのようなカテゴリーが取り上げられているかを、内容分析によって明らかにすることが目的である。その結果、料理がもっとも多く登場しているのは、食雑誌という性格から当然であろう。次に多いのは作り手であるシェフの写真である。さらに食材もかなり多く登場している。写真からの分析であるが、食雑誌は単にお店、料理だけではなく、作り手、食材など、現代社会における食文化への関心の広まりが反映されている。