著者
荒木 葉子
出版者
一般社団法人 日本調理科学会
雑誌
日本調理科学会誌 (ISSN:13411535)
巻号頁・発行日
vol.34, no.3, pp.308-312, 2001-08-20 (Released:2013-04-26)
参考文献数
10

We determined the residual surfactants, major components of kitchen detergents, on washed tableware by a simple and rapid method to demonstrate the suitability of this experiment as instructional material for home economics in high-school education.The residual surfactants were determined by the Ethyl Violet method with a simple, portable spectrophotometer.Among the six pieces of tableware analyzed, which were respectively made of porcelain, clay, polypropylene, lacquer, wood and plastic, the largest amount of detergents residue remained on the wooden cutting board.The detergent concentration varied with the washing condition in respect of the dilution of the detergent, temperature of water for rinsing, and flow of water.

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高校の時、食物の先生が「ちゃんとすすいでいるつもりでも、ひと月にお猪口1杯ぐらいの洗剤を飲んでいる」って言ってて、当時は「嘘だぁ」って思ってたけど、今なら「そうだろうな」と思う。 ↓少し難しいかもだけど、洗剤の残留の実験が載ってる論文あった https://t.co/N3kncGHfk6
洗剤の残留については下記が分かりやすいので、気になる方は読んでみてください。 一般には、スポンジに洗剤を付けて泡立てそれで食器を洗う方が多いと予想します。その洗い方でお湯ですすぐか水ですすぐか、また食器の材質やすすぎ時間によって残留する洗剤量が変わります。 https://t.co/fZAZBg32Ql

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