著者
原馬 明子 脇中 奈津子 竹田 真実 守口 徹
出版者
日本脂質栄養学会
雑誌
脂質栄養学 (ISSN:13434594)
巻号頁・発行日
vol.26, no.2, pp.217-224, 2017 (Released:2017-09-20)
参考文献数
13
被引用文献数
1

Eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), found in seafood, are essential fatty acids and therefore must be obtained from the diet. Traditionally, Japanese cuisine is centered around fish as the main ingredient. However, in recent years, a social problem has arisen wherein members of both the younger and the older generations eat progressively less fish. Canned fish is an easy-to-prepare fish food, but because vegetable oil is added to the can, it is important to investigate whether canned fish is an appropriate source of n-3 fatty acids. In this study, we divided canned tuna products by fish and oil type and analyzed fatty acid content in the fish part and the oil part to simulate an ordinary serving. From the 300 top-selling tuna can products, we selected 3 different types of tuna (bluefin tuna, yellowfin tuna, and albacore tuna) packed in soybean oil, as well as albacore tuna packed in 4 types of oil (soy, cottonseed, olive, and safflower oils). Furthermore, cans of the 3 types of tuna packed in water were used as controls. The findings revealed that tuna in water contained a suitable amount of n-6/n-3, but a low amount of EPA+DHA. Among tunas in oil, albacore tuna had the higher level of EPA+DHA, and added olive oil contained the lower amount of n-6/n-3. Our finding showed that n-3 fatty acid content in tuna varies widely depending on the added oil, and that the EPA+DHA level of canned tuna is low. Therefore, it is not so appropriate the canned tuna as a source of omega-3 fatty acids.

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市販ツナ缶はオメガ3脂肪酸の有用な摂取源にならないという論文もありますので、エゴマ油はいかがですか? https://www.jstage.jst.go.jp/article/jln/26/2/26_217/_article/-char/ja

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「ツナ缶はEPA,DHA 量が低く,魚食としての食材には不十分である」
https://t.co/CeMY4rOsmK 確かにツナ缶はDHA・EPAは少ないけど、全く魚を食べない人は食べないよりは食べた方がましだと思う。
市販ツナ缶は有用なオメガ3系脂肪酸源にはならない https://t.co/dm8rduljEU
【魚オリーブオイル漬けはω3供給源にならない】 なぜきちんと論文を調べないの? ω6:ω3バランスでω3が欠乏してるから魚油摂って olive oil漬から摂ってとはいってないよ リノール酸入ってるから ω6:ω3=1:1になる訳ない 市販ツナ缶は有用なオメガ3系脂肪酸源にはならない https://t.co/64StUp7Pzk https://t.co/GZF4nQDTgK
https://t.co/aWdmctkE3y この記事の中で”EPAとビタミンEが豊富なツナ缶”と紹介していますが、ツナ缶はEPA摂取には不向きです。 下記論文に詳しく記載されていますので、参考にしてください。 市販ツナ缶は有用なn-3 系脂肪酸源にはならない https://t.co/Zo1vuImme0
脂質栄養学雑誌の更新情報 市販ツナ缶は有用なオメガ3系脂肪酸源にはならない:原馬 明子, 脇中 奈津子, 竹田 真実, 守口 徹 https://t.co/0dulmnIWNY #栄養学雑誌 #脂質栄養学雑誌

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編集者: 小宮山広明
2019-05-12 13:09:57 の編集で削除されたか、リンク先が変更された可能性があります。

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