著者
湯川 尚一郎 加門 由理 木川 祐菜 田中 蓮華 横田 桃子 大島 誠之助 古川 敏紀 仲 克己
出版者
日本ペット栄養学会
雑誌
ペット栄養学会誌 (ISSN:13443763)
巻号頁・発行日
vol.21, no.1, pp.27-31, 2018-04-10 (Released:2018-05-18)
参考文献数
23

ドッグフードへのサルモネラ属菌の混入に注目し、日本国内で販売される犬用ドッグフードを対象に調査を行った。方法は「愛玩動物用飼料等の検査法(27消技第1051号)」に従った。対象製品は27社の犬用ドライフードから選択した国産フード63製品、輸入フード47製品とした。輸入フードの原産国の内訳は米国14製品、オランダ7製品、タイ・カナダ・フランスが6製品、オーストラリア5製品、スウェーデン2製品、チェコ1製品であった。その結果、サルモネラ属菌は、今回調査した、すべての製品で陰性であった。
著者
湯川 尚一郎 湯浅 美那 江塚 楓奈 湯川 元美 山崎 勝利 仲 克己
出版者
日本ペット栄養学会
雑誌
ペット栄養学会誌 (ISSN:13443763)
巻号頁・発行日
vol.24, no.1, pp.22-26, 2021-04-10 (Released:2021-04-15)
参考文献数
23

海外では、イヌ用ペットフードへのサルモネラ属菌混入が原因であるヒトサルモネラ症の発生事例が報告されている。このことから、本邦においてイヌ用ウェットフードへのサルモネラ属菌混入の有無を明らかにするために日本国内で販売されているイヌ用ウェットフードからサルモネラ属菌の検出の有無を調査した。イヌ用ウェットフードは国内23社の国内産20製品と中国産24製品、オーストラリア産14製品、タイ産と米国産が各4製品そしてニュージーランド産2製品を供試した。サルモネラ属菌の検出方法は「愛玩動物用飼料等の検査法 (27消技第1051号) 」に従った培養法により行った。その結果、サルモネラ属菌は、すべての製品から検出されなかった。このことから、日本におけるイヌ用ウェットフードのサルモネラ属菌混入に関するヒト及びイヌの健康被害のリスクは低いと考えられた。
著者
仲 克己 渡来 仁
出版者
The Japanese Society of Nutrition and Dietetics
雑誌
栄養学雑誌 (ISSN:00215147)
巻号頁・発行日
vol.64, no.5, pp.273-279, 2006-10-01 (Released:2010-02-09)
参考文献数
11

We investigated the bacterial contamination of writing tools used in five facilities providing meals for school-children that were examined in 2003. Bacterial contmaination by Staphylococcus aureus (S. aureus), Campylobacter jejuni and Bacillus cereus (B. cereus) was respectively detected in the writing tools of four facilities (80.0%), one facility (20.0%) and three facilities (60.0%). The bacterial contamination of writing tools was further investigated in 12 more facilities in 2004. Escherichia coli (E. coil), S. aureus and B. cereus were respectively detected in the writing tools of six facilities (50.0%), ten facilities (83.3%) and five facilities (41.7%). Bacterial contamination of the fingers before and after writing records of the cooking process was also examined. E. coli was detected on the fingers, which had been washed with an antiseptic solution, before recording the cooking process, S. aureus was detected on the fingers after recording the cooking process, and B. cereus were detected on the fingers both before and after recording the cooking process. A questionnaire survey of basic hygiene management showed that, while both dietitians and cooking staff were uneasy about bacterial contamination of the writing tools, many of them did not disinfect these writing tools with an antiseptic solution.