著者
和田 知子 小蔵 要司 木元 一仁
出版者
一般社団法人 日本静脈経腸栄養学会
雑誌
日本静脈経腸栄養学会雑誌 (ISSN:21890161)
巻号頁・発行日
vol.33, no.5, pp.1186-1190, 2018 (Released:2018-12-20)
参考文献数
22

恵寿総合病院回復期リハビリテーション(以下、リハと略)病棟では、2014年7月からリハ栄養チームを立ち上げ栄養サポートを行っている。リハ栄養チームの目的は、患者の不要な体重減少を予防し、骨格筋量を維持(もしくは増加)してリハの効果を高めるための身体作りをすることである。毎週の体重測定で栄養スクリーニングを行い、多職種でリハ栄養カンファレンスを行っている。カンファレンスではサルコペニアの有無、介入時の栄養状態、リハの時間や強度を評価した上でケアプランを作成し、栄養管理やリハプログラムに反映させている。「栄養から見たリハ」と「リハから見た栄養管理」の実践がリハ栄養チームの特徴である。2014年12月から2016年3月にリハ栄養チームが介入した17名を対象に介入後の効果を検証した。リハ栄養チーム介入前後の比較では、摂取エネルギー量が有意に増加(250kcal/日)し、低栄養の割合が76.4%から47.1%に減少した(P=0.058)。回復期リハ病棟におけるリハ栄養チームの活動は、摂取エネルギー量増加に寄与する可能性がある。栄養状態と日常生活動作の改善については今後更なる検証が必要である。
著者
竹内 敦子 岡野 登志夫 和田 知子 須藤 都 新谷 有美 小林 正
出版者
日本ビタミン学会
雑誌
ビタミン (ISSN:0006386X)
巻号頁・発行日
vol.65, no.3, pp.121-124, 1991-03-25

Effect of solar radiation on vitamin D_2 contents in raw and dried Shiitake mushrooms (Lentinus edodes) was investigated. Contents of vitamin D_2 in raw Shiitake cultured in vinylhouses (average : 21 and 14 IU/piece) were generally lower than those cultured outdoors (average : 100 IU/piece). On the other hand, the contents of ergosterol in all the samples were much higher than those of vitamin D_2 (about 9,000〜46,000 times as weight ratio). When gills parts of the samples cultured in a vinylhouse were exposed to sunlight for 1 h or 3 h at a fine day, the contents of vitamin D_2 increased about 3.6 times (average : 76 IU/piece) or 5 times (average : 104 IU/piece) higher than those before radiation (average : 21 IU/piece). The vitamin D_2 contents in raw Shiitake increased according to increase of solar radiation times. When gills parts of dried Shiitake were exposed to sunlight for 1 h or 3 h, the contents of vitamin D_2 increased about 24 times (average 488 IU_piece) or 27 times (average : 548 IU/piece) higher than those before radiation (average : 20 IU/piece). The contents of vitamin D_2 in raw and dried Shiitake exposed on gills part were significantly higher than those in the samples exposed on pileus parts. Since no significant change was observed in the smell, color and taste of Shiitake by solar radiation, exposure to sunlight is an effective method for increase of vitamin D_2 in raw Shiitake mushurooms.