著者
小池 徹 中島 紀子 奥村 英晴 奥村 秀信
出版者
日本化粧品技術者会
雑誌
日本化粧品技術者会誌 (ISSN:03875253)
巻号頁・発行日
vol.45, no.1, pp.14-21, 2011-03-20 (Released:2013-03-18)
参考文献数
20

化粧品において「触感」は重要な因子であり,その触感に大きな影響を与える皮膚の柔らかさに関する報告は多い。たとえば角層の柔軟性には,水分が大きな影響を与えていることが広く知られており,その詳細なメカニズムの解明も進んでいる1)。一方,「エモリエント」という言葉が業界に古くからあるように,油剤が皮膚へ柔軟性を与える効果も広く認められている。しかし油剤による柔軟効果に関して,具体的にどのような機構で働いているのかという点を追究した報告が少ない。そこで今回は液状油に注目し,皮膚への柔軟化機構を力学的ならびに官能的に検討した。その結果,塗布された液状油によって細胞間脂質層が柔らかくなり,これが角層に影響を与えていることが示唆された。また官能的に「感じる」柔らかさは必ずしも力学的な柔軟化傾向とは一致しておらず,ほかにも摩擦等の表面特性が関与していることが示唆された。よって,肌を柔らかくする,または感じさせる効果を化粧品で十分発揮するためには,両方の側面からアプローチすることが有効であると考えられた。
著者
親川 兼勇 小池 徹 馬渕 幾夫
出版者
一般社団法人日本機械学会
雑誌
日本機械学會論文集. B編 (ISSN:03875016)
巻号頁・発行日
vol.59, no.558, pp.543-549, 1993-02-25
被引用文献数
1

The local heat transfer coefficients downstream of a backward-facing step were measured at various jet locations and jet velocities by discharging a jet perpendicularly to the main flow to control the heat transfer characteristics. It was found that flow field is characterized by the formation of a circulating bubble at the rear of a jet port on the opposite wall of the step surface (i.e., the jet port side), where the bubble causes acceleration of the main flow and shortening of the reattachment point length. Furthermore, at the optimum position X_j/H=2. 1(X_j : location of jet, measured from the step)position, H : the step height), the augmentation of mean heat transfer coefficients can be as much as 1. 6 times the value without jet discharge. Thus, by using a jet it is possible to control the heat transfer effectively.