著者
和田 正三 中谷 弘実 戸田 準 芳谷 道男
出版者
公益社団法人 日本栄養・食糧学会
雑誌
栄養と食糧 (ISSN:18838863)
巻号頁・発行日
vol.20, no.5, pp.360-362, 1968-01-30 (Released:2010-02-22)
参考文献数
4
被引用文献数
1 2

シイタケの香気成分, レンチオニンについて, その匂いの性質, 閾値, 食品への利用を検討し次の結果を得た。1) レンチオニンの匂いからシイタケを連想することができる。2) レンチオニンの閾値は水溶液中で, 0.25~0.53ppm, 植物油中で12.5~25ppmである。3) 実際の食品へは1~20ppmの添加で, 食品ヘシイタケフレーバーを付与することができる。
著者
今井 欣一 丸本 龍二 小林 邦夫 吉岡 義夫 戸田 準 本庄 美喜男
出版者
The Pharmaceutical Society of Japan
雑誌
Chemical and Pharmaceutical Bulletin (ISSN:00092363)
巻号頁・発行日
vol.19, no.3, pp.576-586, 1971-03-25 (Released:2008-03-31)
被引用文献数
11 19

Ring closure of 5-amino-1-β-D-ribofuranosylimidazole-4-carboxamide (AICA-riboside) with phenyl isothiocyanate afforded 2-mercaptoinosine (I) in good yield. Similarly, the ring closure of AICA-riboside 5'-phosphate (AICAR) led to the formation of 2-mercaptoinosine 5'-phosphate (II). Various 2-substituted inosine 5'-phosphates were prepared from I and II or starting with AICA-riboside. It was found that 2-furfuryl-thioinosine 5'-phosphate possessed a flavor enhancing activity of about 17-times that of inosine 5'-phosphate. The chemical structure-flavor enhancing activity relationship was presented.