著者
桜井 準也
出版者
慶應義塾大学
雑誌
史学 (ISSN:03869334)
巻号頁・発行日
vol.66, no.4, pp.531-556, 1997-07

I はじめにII 慶応SFC遺跡の概要III 遺跡周辺の諸環境 1 遠藤の概要 2 遠藤の地形と気候 (1) 地形 (2) 気候 3 遠藤の歴史 (1) 遠藤の沿革 (2) 遠藤の開発 4 遠藤の民俗 (1) 民俗調査 (2) 社会組織 (3) 信仰 (4) 生業III 遺跡調査と地域史 1 中世の村境について 2 慶応SFC遺跡と遠藤の開発 (1) 遺構分布からみた慶応SFC遺跡内の開発過程 (2) 遠藤の開発と集落 (3) 遠藤の開発と慶応SFC遺跡IV おわりに
著者
桜井 準也
出版者
三田史学会
雑誌
史学 (ISSN:03869334)
巻号頁・発行日
vol.70, no.2, pp.195-234, 2001-02

一 はじめに二 遺跡観・遺物観の系譜 (一) 先史時代の遺跡・遺物観 (二) 古代の遺跡・遺物観 (三) 古代末~中世の遺跡・遺物観 (四) 近世の遺跡・遺物観 (五) 近代の遺跡・遺物観三 まとめ (一) 遺跡観の系譜 (二) 遺物観の系譜 (三) 遺跡・遺物観の究明と発掘情報論文
著者
桜井 準也
出版者
慶應義塾大学
雑誌
史学 (ISSN:03869334)
巻号頁・発行日
vol.57, no.1, pp.79-97, 1987-05

論文I はじめにII 港区麻布台一丁目郵政省飯倉分館構内遺跡出土の動物遺存体 一 麻布台一丁目郵政省飯倉分館構内遺跡 二 出土した動物遺存体の内容III 遺跡出土の動物遺存体からみた大名屋敷における食生活 一 大名屋敷の居住者 二 出土した動物遺存体の性格 三 食物嗜好の変化 四 出土した動物遺存体と贈答品IV 食事の献立からみた大名と下級武士の食生活 一 大名の日常食 二 下級武士の日常食 三 栄養状態からみた大名と下級武士V まとめNumerous faunal remains have been excavated from many modern age sites in Tokyo With the increased excavation activity, several aspects of dietary patterns in the Edo era have been identified At the Azabudai site in Minato-ku, Tokyo, many fish bones and shells have been excavated from refuse pits These are the remains of food consumed by residents of the site, on which had stood the official residences of two daimyo, the Uesugi and Inaba, in the Edo era. The remains are of two main types one is exemplified by red sea-bream bones and abalone shells, traditionally exchanged as gifts among the daimyo and other members of the upper classes, the other is mainly sardine bones and corbicula shells, which were widely consumed among the inhabitants of Edo. This shows that the residents of the site represented all social classes, from daimyo to servant. Servants were chosen from among farmers and city people to provide domestic services. The backbones of tuna at the site were excavated only from pits dating form the latter half of the eighteenth century Historical sources from the Edo era suggest that tuna was note a major seafood before the middle of the eighteenth century. However, wth the development of fishing technology and the expansion of the city population in the latter half of the eighteenth century, tuna became an important source of protein among the inhabitants of the city. This coincidence of archaeological and historical evidence is a good example of how one can reconstruct cultural history with the co-operation of archaeology and history
著者
桜井 準也
出版者
三田史学会
雑誌
史學 (ISSN:03869334)
巻号頁・発行日
vol.86, no.1, pp.171-185, 2016-06

はじめに一 土中入定と即身仏二 天龍海喜法印遺跡に関する記述三 天龍海喜法印遺跡の現況四 天龍海喜法印遺跡と村おこしおわりに論文