著者
樋口 貞三 森田 明 川島 滋和
出版者
宮城大学
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
2007

15名の異なるハーバードMBA取得者のほぼ全員がMBA教育を自らのキャリア開発において一定の有効性を認めているが、その内容・程度は、個々人の生い立ち、経歴、そして人生観によりかなり異なっている。インタビューを通じ、「最も競争の激しい環境に自分を置き、そこで生き抜いてこと意味がある」という視点から、「ハーバードの卒業生だから、こうならなければならないというプライドで、自分自身を縛ってしまうことの方が人生にはネガティブに作用する」といった、今後MBAを目指す若手に対しても極めて有益と思われる多くの示唆を得ることができた。
著者
川島 滋和 森田 明 樋口 貞三
出版者
日本フードシステム学会
雑誌
フードシステム研究 (ISSN:13410296)
巻号頁・発行日
vol.16, no.1, pp.1_14-1_24, 2009-06-30 (Released:2011-06-17)
参考文献数
11
被引用文献数
2 1

A significant natural disaster such as urban earthquake may deprive substantial numbers of people access to food or the means to prepare food. To mitigate nutritional risk and possible food panic resulted from the striking of earthquake, local governments encourage every household to stockpile food and water for at least three days.This paper assesses the supply of emergency food stored at household level, and identifies socio-economic factors affecting households' decision-makings on emergency food preparation. We conducted a large scale survey in Sendai City, Miyagi, where earthquakes of magnitude 6 or above have been occurring periodically.The results show that only 16 percent of the respondents keep a three-day supply of emergency food as recommended and that nearly 30-40% of the respondents are projected to be food insecure when lifeline utilities become unavailable. Emergency foods are more likely to be prepared by those (1) who take other prevention activities, (2) who live in a house, (3) who are concerned about earthquake disaster, and (4) who are careful about nutrition and health in an ordinary diet.To strengthen local food supplies in emergency, the involvements of local community and food related industry would be needed in anti-disaster management, thereby making food system more invulnerable to natural disaster.