著者
浅野 未来 西塔 正孝 永井 毅
出版者
日本食品化学学会
雑誌
日本食品化学学会誌 (ISSN:13412094)
巻号頁・発行日
vol.29, no.1, pp.52-60, 2022-04-27 (Released:2022-04-27)
参考文献数
36

The aim of this study was to clarify the contents of functional components of banana jam prepared using fully ripened banana fruits and to compare the functional properties of banana jam and commercially available (CA) banana jams. The contents of β-carotene and flavonoids of prepared jam were remarkably high when compared with those of CA banana jams. The jam showed high scavenging activities against superoxide anion radicals and DPPH radicals. These activities and hydroxyl radical scavenging activity of the jam were on the same level as those of fully ripened banana fruits, suggesting the concentration of the functional components such as phenols by heat treatment. In addition, the jam exhibited angiotensin I-converting enzyme and hyaluronidase inhibitory activities. Therefore, these findings provide useful information not only for the consumers but also jams and its related industries, and a new market for jams may be achieved.
著者
永井 毅 溝邊 和成
出版者
一般社団法人 日本保育学会
雑誌
保育学研究 (ISSN:13409808)
巻号頁・発行日
vol.57, no.1, pp.90-101, 2019 (Released:2019-12-13)
参考文献数
48

本研究は,保育者養成課程において,以下を特徴とする授業を実施し,「虫」に対する苦手意識および保育実習に対する効果を分析することを目的とした。⑴講義・演習連続型,⑵実習前体験,⑶「虫」への自分らしいかかわり方の保障受講女子学生85名を対象に事前・事後アンケートを実施した。分析の結果,学生の多くは,知識を得ながら体験する授業に対して興味・関心を示し,仲間と楽しさを共有しつつ取り組んでいたことがわかった。それにより「虫」に対する苦手意識も薄らぎ,実践への自信や実習での活用も見られ,実習での学生が子どもとの自然遊びを豊かにすることにも寄与したと考えられる。