著者
浅野 未来 西塔 正孝 永井 毅
出版者
日本食品化学学会
雑誌
日本食品化学学会誌 (ISSN:13412094)
巻号頁・発行日
vol.29, no.1, pp.52-60, 2022-04-27 (Released:2022-04-27)
参考文献数
36

The aim of this study was to clarify the contents of functional components of banana jam prepared using fully ripened banana fruits and to compare the functional properties of banana jam and commercially available (CA) banana jams. The contents of β-carotene and flavonoids of prepared jam were remarkably high when compared with those of CA banana jams. The jam showed high scavenging activities against superoxide anion radicals and DPPH radicals. These activities and hydroxyl radical scavenging activity of the jam were on the same level as those of fully ripened banana fruits, suggesting the concentration of the functional components such as phenols by heat treatment. In addition, the jam exhibited angiotensin I-converting enzyme and hyaluronidase inhibitory activities. Therefore, these findings provide useful information not only for the consumers but also jams and its related industries, and a new market for jams may be achieved.
著者
長田 裕子 上村 佑也 坂 智秀 吉田 睦子 西塔 正孝 工藤 秀機 國崎 直道 五明 紀春
出版者
日本食品科学工学会
雑誌
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology (ISSN:1341027X)
巻号頁・発行日
vol.55, no.12, pp.625-631, 2008-12-15
被引用文献数
8 7

<I>Lactobacillus plantarum</I> No. 14株を被験者28人に二重盲検法により摂取させ,そのスギ花粉症に対する効果を調べた.実施期間は2005年1~3月とし,No. 14株の凍結乾燥菌体を1日2.0×10<SUP>10</SUP>CFU, 3週間連続摂取させた.その結果,血液成分において群間に有意な差はなかったが,No. 14株摂取により総IgEの有意な減少が見られた.また摂取を終了した後でも総IgE, 好酸球数の上昇を抑制した.アレルギー症状に関しては鼻回数が摂取3週間目と後観察1週目で試験群がプラセボ群に対して有意に少なくなった.また,体脂肪率が摂取前後でプラセボ群は有意に上昇したのに対し,試験群は有意に減少した.このことからNo. 14株の摂取により花粉症が抑制され,体脂肪率が低減する可能性が示唆された.