著者
池田 大介
出版者
北里大学
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
2020-04-01

近年、人工肉が注目を集めている。人工肉には植物性原料を肉に似せて作る「疑似肉」と、動物細胞を培養して肉を作る「培養肉」に分けられる。培養魚肉についても研究が行われており、米国Finless Foodsは2017年9月、コイの筋前駆細胞を培養して培養肉を作製し、魚コロッケの試食会を行った。このように培養肉に関する研究は、魚類を含めて現在多く行われている。そこで本研究では、漁獲量が激減し、資源の枯渇が危ぶまれているニホンウナギの培養肉開発に関する基礎研究を行う。
著者
池田 大介 高村 大也 奥村 学
出版者
一般社団法人 人工知能学会
雑誌
人工知能学会論文誌 (ISSN:13460714)
巻号頁・発行日
vol.25, no.1, pp.50-57, 2010 (Released:2010-01-06)
参考文献数
23
被引用文献数
2 6

We propose a machine learning based method of sentiment classification of sentences using word-level polarity. The polarities of words in a sentence are not always the same as that of the sentence, because there can be polarity-shifters such as negation expressions. The proposed method models the polarity-shifters. Our model can be trained in two different ways: word-wise and sentence-wise learning. In sentence-wise learning, the model can be trained so that the prediction of sentence polarities should be accurate. The model can also combined with features used in previous work such as bag-of-words and n-grams. We empirically show that our method improves the performance of sentiment classification of sentences especially when we have only small amount of training data.
著者
池田 大介
出版者
北里大学
雑誌
若手研究(B)
巻号頁・発行日
2011

ミオシン重鎖(MYH)は筋運動に必須のタンパク質であるが、四足類や真骨魚類だけでなく、無顎類のヤツメウナギもMYH遺伝子(MYH)がクラスターを形成し、その起源は同一であることが示唆された。また、真骨魚類と四足動物間、および真骨魚類と無顎類間では共通した筋発生の転写調節機構を保持しているが、四足動物と無顎類間ではこの機構が保持されていないことが示唆された。