著者
真鍋 恵子 真鍋 満久 須藤 加代子 菅野 剛史
出版者
日本電気泳動学会
雑誌
生物物理化学 (ISSN:00319082)
巻号頁・発行日
vol.26, no.6, pp.457-462, 1982-12-25

The physico-chemical and kinetical properties of abnormal pseudocholinesterase (p-ChE) in two families (J. T. and K. K.) were studied and discussed. The p-ChE levels of the patient J. T. an d K. K. were 10% and 3% of the lower limit of normal ranges, respectively. The p-ChE of patient J.T . was classified as homozygote for atypical gene by the inhibition studies. However, the p-ChE of K. K. showed much larger Km values for several substrate s than normal controls and the Hill's number of the patient's p-ChE was 1. 10, though the v alues less than 1.0 were usually obtained from normal control. Therefore, the p-ChE of K. K. have not the allosteric property with negative cooperativity, as was the nature of normal one. Further studies by isoelectric focusing and slab PAG electrophoresis revealed the traces of the activity of p-ChE in the patient J.T ., but any activity band was not detected in the patient K. K. These results indicated that the patient J. T. was homozygote of atypical gene and that the patient K. K. was hom ozygote for silent gene. It was suggested that the analysis of Hill's number, additional to the c onventional inhibition studies, might be useful for the detection of the silent gene of p-ChE in deta ils.
著者
梶本 五郎 笠村 貴美子 前場 佳子 真鍋 恵子
出版者
公益社団法人 日本食品衛生学会
雑誌
食品衛生学雑誌
巻号頁・発行日
vol.4, no.6, pp.358-361, 1963

3月, 6~7月の梅雨期と, 夏を越した9月の3時期に市販の各種油脂食品, すなわちドーナツ, クラッカー, チョコレート, ポリコン, いかり豆, グリンピース油揚げ, カリントウ, お好み, チキンラーメン, トンメン, バター, マーガリン, ラード, マヨネーズ, 豚ハム, 鯨ハム, 魚肉ソーセージ, イカのクン製物, いりこ, ミリン干し, しらす佃煮, 花かつを, うまいか等23種を, それぞれ異なった店より無作為的に購入し, エーテル抽出油の過酸化物価および酸価を求めた.<BR>その結果<BR>1. 食品別では油脂の過酸化物価および酸価の高いもの, すなわち変敗度の高いものは, ミリン干し, いりこ, イカのクン製物, しらす佃煮, ハム等で, ついで花かつを, 油揚げ豆類, お好み, ドーナツ等で, 比較的, クラッカー, チキンラーメンは低くラード, マーガリン, バター類が最も低い.<BR>2. 季節別では概して3月頃より夏を越した9月頃の食品の方が変敗度高く, とくにいりこ, 油揚げ豆, お好み等は気温に影響され, マーガリン, バターなどは年中ほとんど一定であった.