著者
神原 彩 瀨山 一正
出版者
広島女学院大学
雑誌
広島女学院大学論集 (ISSN:03748057)
巻号頁・発行日
no.60, pp.141-149, 2010-12-21

An increase in the incidence of hyperuriceamia associated with gout as well as phyertension, renaldiseases and cardiovascular disrases has been a public health concern. We examined the possibility of facilitated excretion of uric acid by change in urine pH by managing food materials. Within the framework of the Japanese government's health promotion program, we created recipes consisting of more protein and less fruit and vegetable-based food materials for H+-load (acid diet) and others composed of less protein but more fruit and vegetable-based materials (alkali diet). Healthy female students were enrolled in this 5-day study for each test. From a whole day collected urine, total volume, pH. organic acid, creatinine, uric acid and all cations (Na+, K+, Ca2+, Mg2+, NH4+) and anions (CI-, SO42-, PO4-) necessary for the estimation of acid-base balance were measured. Urine pH stabilized 3 days after switching from an ordinary daily diet to a specified regimens. The amount of acid generated ([SO42-]+organic acid-gut alkali) was linearly related with that of the excretion of acid (titratable acidity+[NH4+]-[HCO3-]), indicating that H+ in urine is generated by the metabolic degradation of food materials. Uric acid and excreted urine pH retained a linear relationship, where uric acid excrtion increased from 302 mg/d at pH 5.9 to 413 mg/d at pH 6.5, despite the fact that the alkali diet containes a smaller purine load than the acid diet. We conclude that alkalization of urine by eating nutritionally well-designed food is effective for removing uric acid from the body.
著者
神原 彩 三浦 芳助 瀬山 一正
出版者
一般社団法人 日本痛風・核酸代謝学会
雑誌
痛風と核酸代謝 (ISSN:13449796)
巻号頁・発行日
vol.36, no.2, pp.95-103, 2012 (Released:2013-01-23)

我々は「食物成分の操作による尿のアルカリ化が尿酸排泄を促進する」ということを発見した.この発見を生活の場で具体化するためには,献立をたてる段階で,食物が代謝された時に尿酸だけでなくH+の生成量を予測することが必要不可欠となる.Frassetto等(1998)は,食事に含まれるタンパク質(g)とK+(mEq)の比率であるP/K比は,腎による正味の酸排泄量([滴定酸]+[NH4+]-[HCO3-])と直線的相関関係があると報告している.我々は,この仮説が過去4年間に得られたデータと一致するか検証した.得られた結果は彼らのデータを支持するものであった.そこで,プリン体含有量とP/K比で分類した食物を選択するための簡単な参照表を作成した.プリン体はすでに金子氏によって報告されたデータを使用し,P/K比は五訂増補日本食品標準成分表を用いて算出した.高尿酸血症予防のためによいとする食事のP/K比の境界線は,日本痛風・核酸代謝学会の治療指針に尿路結石予防のために尿pHを6.0以上に維持することが示されているので,尿pH6.0に相当する一日当たりの食事のP/K比1.5とした.