著者
藤尾 雄策 川合 良岳
出版者
粉体工学会
雑誌
粉体工学会誌 (ISSN:03866157)
巻号頁・発行日
vol.26, no.1, pp.27-32, 1989-01-10 (Released:2010-04-30)
参考文献数
14

The angles of repose of nonglutinous and glutinous rice as typical biological particles were measured by the revolving cylinder test under variable ambiences ranging from air to water.The results were as follows:1) Almost the same angle of repose of glass beads resulted under the ambience in air and in water. When comparing the angle of repose of rice under ambience in water with that in air, angles of repose of 8 and 10 degrees were given for nonglutinous rice and for glutinous rice, respectively. for glutinous rice, respectively.2) As the amount of water was increased, defined as the total kg of water per 100kg of dried rice particles, the angle of repose of rice suddenly increased at 30 to kg of water. When the amount of water was 50 to 150×10-3kg, the angle of repose could not be determined because of strong cohesive force among the particles.3) Both the increase in the bulk volume and the decrease of the apparent density of rice caused by an increase of granule size since the adsorption of water had little on the measures of the angle of repose.4) A strong minus correlation existed between the apparent density and the angle of repose in water up until water was noticed on the surface of the rice granules.
著者
三枝 隆裕 藤尾 雄策
出版者
日本食品化学学会
雑誌
日本食品化学学会誌 (ISSN:13412094)
巻号頁・発行日
vol.5, no.2, pp.230-235, 1998
参考文献数
21

ケフィラン水溶液およびケフィランを無水コハク酸を用いアシル化して得たコハク化ケフィラン水溶液について、特性を比較した結果、ケフィランは低温保存またはエタノールの添加によりゲル化することが認められたが、コハク化ケフィランは、溶液状態での安定性に優れ、高濃度のアルコール類中で長期に渡り保存しても、透明性を保ちゲル化することのない特性を持っていることが確認された。また、コハク化ケフィラン水溶液には、ヒアルロン酸ナトリウム水溶液と同等以上のヒト皮膚への高い保湿効果が認められた。現在、著者らは、コハク化ケフィランを化粧品原料として実際に利用している。さらに、コハク化ケフィランは、その溶液としての優れた安定性から食品、医薬品への工業的な利用が充分可能であると判断された。