著者
諫山 真二
出版者
日本応用動物昆虫学会
雑誌
日本応用動物昆虫学会誌 (ISSN:00214914)
巻号頁・発行日
vol.65, no.1, pp.35-43, 2021-02-25 (Released:2021-03-04)
参考文献数
35
被引用文献数
1 1

The smaller tea tortrix, Adoxophyes honmai Yasuda(Lepidoptera: Tortricidae), a polyphagous pest insect, is a serious pest on 43 plants, including tea. It is well known that tea leaves contain a variety of polyphenols such as catechin derivatives. Since some polyphenols in tea may have an influence on Bacillus thuringiensis activity against A. honmai, we examined how different host plants and the polyphenols of tea leaves influence B. thuringiensis activity. We evaluated B. thuringiensis activity by the leaf dipping method using the leaves of tea, Japanese pear, grape, and peach. The LC50 value for tea was 0.158 g/L(formulation weight/water volume), whereas Japanese pear, grape, and peach showed significantly lower LC50 values ranging from 0.0095–0.0111 g/L. Hence, it was evident that tea leaves suppressed B. thuringiensis activity compared with other tree leaves. We identified that(−)epigallocatechin gallate(hereafter referred to as EGCG), (−)epigallocatechin(hereafter referred to as EGC), (−)epicatechin gallate(hereafter referred to as ECG), and(−)epicatechin were the major components of tea polyphenols. The influences of polyphenols on B. thuringiensis activity were evaluated by the oral administration method, and EGCG, EGC, ECG, (+)catechin, and myricetin showed higher inhibitory effects on B. thuringiensis activity compared to other polyphenols. These results indicate that tea leaves can deteriorate the insecticidal activity of B. thuringiensis mainly due to the influence of EGCG, EGC, and ECG.
著者
諫山 真二 下川床 康孝
出版者
日本応用動物昆虫学会
雑誌
日本応用動物昆虫学会誌 (ISSN:00214914)
巻号頁・発行日
vol.65, no.2, pp.109-117, 2021-05-25 (Released:2021-06-10)
参考文献数
32

We evaluated the effects of tannic acid and four major catechins present in tea on the insecticidal activity of Bacillus thuringiensis serovar kurstaki formulation against Adoxophyes honmai Yasuda(Lepidoptera: Tortricidae)using the oral administration method. We also evaluated the insecticidal activity of B. thuringiensis against A. honmai using the leaf dipping method with tea leaves plucked in different tea seasons in 2010 and 2011: in May(hereafter referred to as 1st tea), June to July(hereafter referred to as 2nd tea), August to mid-September(hereafter referred to as 3rd tea), and late September to October(hereafter referred to as 4th tea). The catechin content was measured at the time of each harvest in 2011. Tannic acid and catechins decreased the B. thuringiensis activity in a dose response-dependent manner. The insecticidal activity was decreased by the late tea season and was found to be lowest in the 4th tea. The content of the catechins in the four seasons was in the following order: 2nd tea>3rd tea>4th tea>1st tea. Though these results suggest no direct relationship between the content of catechins and insecticidal activity on tea leaves, other factors might be involved to influence the effects of B. thuringiensis.
著者
諫山 真二 鈴木 岳 仲井 まどか 国見 裕久
出版者
日本応用動物昆虫学会
雑誌
日本応用動物昆虫学会誌 (ISSN:00214914)
巻号頁・発行日
vol.55, no.2, pp.49-57, 2011-05-25 (Released:2011-09-02)
参考文献数
20
被引用文献数
1 5

イチゴやシソを食害しているハスモンヨトウでBacillus thuringiensis製剤(以下,BT剤)の効果が低下することが知られている.本現象は植物中に含まれるポリフェノール化合物が引き起こしているものと推察されている.そこで,本研究では各種ポリフェノール化合物がBT剤の殺虫活性にどのような影響を及ぼすのか調査した.まず始めに代表的なポリフェノール化合物であるタンニン酸と没食子酸がBacillus thuringiensis serovar aizawai製剤(以下,BT剤)のハスモンヨトウ幼虫に対する殺虫活性に及ぼす影響を調査した.次に,イチゴ,シソの葉に含まれる各種ポリフェノール化合物を同定,定量するとともに,これら同定されたポリフェノール化合物がBT剤の殺虫活性に及ぼす影響について調査した.BT剤に所定濃度のタンニン酸あるいは没食子酸を添加し,ハスモンヨトウ3齢幼虫に経口投与したところ,タンニン酸の添加は濃度依存的にBT剤の殺虫活性を低下させたが,没食子酸の添加はBT剤の殺虫活性に影響を及ぼさなかった.イチゴ,シソに含まれるポリフェノール化合物を調査した結果,イチゴではエラグ酸,カテキン,ケルセチン,フェルラ酸,p-クマル酸,シソではルテオリン,アピゲニン,オイゲノール,ロスマリン酸,フェルラ酸,p-クマル酸が同定された.BT剤に所定濃度の同定されたポリフェノール化合物試薬を添加し,ハスモンヨトウ3齢幼虫に経口投与したところ,カテキン,ケルセチン,ルテオリン,アピゲニン,ロスマリン酸およびp-クマル酸の添加は濃度依存的にBT剤の殺虫活性を低下させたが,エラグ酸,オイゲノールおよびフェルラ酸の添加はBT剤の殺虫活性に影響を及ぼさなかった.殺虫活性阻害作用の認められたポリフェノール化合物の内では,ロスマリン酸の低下効果が最も高く,次いでカテキンであった.以上の結果から,イチゴではカテキンが,シソではロスマリン酸がBTa剤の殺虫活性低下をもたらす主要なポリフェノール化合物であることが示唆された.