著者
吉秋 斎 安達 直人 山辺 守
出版者
石川県農業総合研究センター
雑誌
石川県農業総合研究センタ-研究報告 (ISSN:13429701)
巻号頁・発行日
no.24, pp.11-15, 2002-09

「かぶら寿し」は、輪切りにしたカブに、ブリの切り身を挟み込み、糀漬けにした伝統的な料理である。その加工原料として栽培されている在来種'金沢青カブ'と'百万石'は、いずれの品種も根こぶ病にり病性であり、品質面も含めて原料供給が不安定である。そこで、当センターでは、花粉培養で作出した固定系統'DH1'に'改良CR金沢青'を交配して、迅速に新しい根こぶ病抵抗性のF1品種'加賀姫青'を育成した。この新品種は、根こぶ病抵抗性が強く、根の肥大と揃いに優れ、水田での安定栽培が可能である。また、肉質・食感や糖度に優れ、加工歩留まりの向上が期待できる。
著者
安達 直人 鈴木 康嗣 三浦 賢治
出版者
日本建築学会
雑誌
日本建築学会構造系論文集 (ISSN:13404202)
巻号頁・発行日
vol.69, no.578, pp.75-82, 2004
被引用文献数
5 2

Shaking table tests were conducted for investigating the relation between the subgrade reaction acting on a pile and the soil response in the non-liquefied and the liquefied soil. The subgrade reaction in the non-liquefied and the liquefied soil is occurred almost simultaneously in proportion to the soil shear stress. Before the occurrence of the liquefaction, the subgrade reaction mainly acts on the piles as the reaction forces, and is correspondent to both the relative displacement of the free ground and the ground among piles. After the occurrence of the liquefaction, the subgrade reaction mainly acts on the piles as the external forces. The subgrade reaction is correspondent to the relative displacement of the ground among piles, and is less-related to that of free ground. Though there is a part of the subgrade reaction in proportion to the relative velocity of the ground among piles, this part is very small.