著者
島田 彰夫
出版者
The Japanese Society of Health and Human Ecology
雑誌
民族衛生 (ISSN:03689395)
巻号頁・発行日
vol.56, no.5, pp.229-235, 1990-09-30 (Released:2010-06-28)
参考文献数
14
被引用文献数
1

Longitudinal study of visual acuity (VA) from 6 to 17 years old have been carried out using the medical examination records of the graduates of a high school in Akita City in 1978 and 1988. The study subjects were completed their elementary and junior high school in Akita City and their numbers were 114 out of 236 male graduates in 1978 (78M), 54 out of 79 females (78F), 150 out of 322 male graduates in 1988 (88M) and 67 out of 115 females (88F). VA of decimal notation have been changed to visus logarithmus and then the mean values were caliculated. The highest values of mean-VA of each group were 1.21 at 8 years old(y) of 78M, 1.18 at 9y of 78F, 1 .17 at 7y of 88M and 1.15 at 8y of 88F, and their mean-VAs were fallen to about 0.4 at their 17y and the speed of decline of mean-VAs of 88M and 88F were faster than those of 78M and 78F . The cases of the lower vision at 17y showed earlier decline of VA. Stability of VA which showed the same VA more than continuous 3 years were 1.5+ and it seems that the normal VA of Japanese is 1.5 or more. Lower facial mascular strength that comes from the softness of foodstaff s makes trouble to control the mascules participate to lens . It would be a major cause of decline of VA.
著者
島田 彰夫
出版者
公益財団法人 日本醸造協会
雑誌
日本釀造協會雜誌 (ISSN:0369416X)
巻号頁・発行日
vol.81, no.2, pp.103-108, 1986

日本の味噌, 醤油の歴史を顧みるとき, 韓国における大豆発酵食品を無視することはできない。味噌・醤油のような発酵食品の起源は遠く3千年の昔, 中国にあったといわれ, そのプロトタイプが日本に伝来する道として, 朝鮮半島を経由するものと, 直接東支那海を渡来するものがあった。韓国におけるテンジャン, カンジャンのジャンは中国の「醤」に由来するとみられる。そして, 韓国のメジュは日本の味噌玉へと伝わる。今日テンジャン, カンジャンの姿は, 豆味噌地帯の溜り味噌と溜りに見られる。最近韓国における食生活を調査された著者に最近の大豆発酵食品について執筆願った。
著者
島田 彰夫
出版者
公益財団法人 日本醸造協会
雑誌
日本釀造協會雜誌 (ISSN:0369416X)
巻号頁・発行日
vol.81, no.2, pp.103-108, 1986-02-15 (Released:2011-11-04)
参考文献数
3

日本の味噌, 醤油の歴史を顧みるとき, 韓国における大豆発酵食品を無視することはできない。味噌・醤油のような発酵食品の起源は遠く3千年の昔, 中国にあったといわれ, そのプロトタイプが日本に伝来する道として, 朝鮮半島を経由するものと, 直接東支那海を渡来するものがあった。韓国におけるテンジャン, カンジャンのジャンは中国の「醤」に由来するとみられる。そして, 韓国のメジュは日本の味噌玉へと伝わる。今日テンジャン, カンジャンの姿は, 豆味噌地帯の溜り味噌と溜りに見られる。最近韓国における食生活を調査された著者に最近の大豆発酵食品について執筆願った。