著者
平松 緑
出版者
岡山大学
雑誌
一般研究(C)
巻号頁・発行日
1986

放り上げ刺激により痙攣が誘発可能になったElマウスの安静時〔El(+)〕,放り上げ刺激をしていないElマウス,すなわち痙攣誘発のないELマウス〔El(-)〕,及びElマウスの母系であり痙攣素因のないddYマウスの大脳皮質切片を作成し、放射性タウリンとアスパラギン酸を用いてuptakeとreleaseについて検討した。その結果、(1)El(+)のタウリンのuptakeはddY及びEl(-)に比べて低下していること、(2)El(-)のタウリンのreleaseはddYに比べて増加していたが、El(+)のreleaseはEl(-)に比べて低下していること、(3)El(-)のタウリン量はddYに比べて高いが、El(+)とは有意差のないこと、(4)El(-)のアスパラギン酸のuptakeはddYに比べて低いが、El(+)のuptakeはEl(-)に比べて高いこと、(5)El(-)のアスパラギン酸のreleaseはddYに比べて低下しているが、El(+)のreleaseはEl(-)に比べて増加していること、(6)El(-)のアスパラギン酸の量はddYに比ベて高いが、El(+)のアスパラギン酸の量はEl(-)に比べて低下していること、が明らかとなった。タウリンは抑制性神経伝達物質、アスパラギン酸は興奮性神経伝達物質と想定されている。けいれん準備性を獲得したElマウス〔El(+)〕の大脳皮質においては、El(-)に比べてタウリンのuptakeとreleaseは低下しているが、アスパラギン酸のuptakeとreleaseは亢進していることが明らかとなった。又、Elマウスの痙攣を阻止するdiphenylhydantoin及びdipropylacetateは、El(+)のタウリンのreleaseを亢進させることが認められた。これらのことは、興奮性神経伝達物質の機能亢進と抑制性神経伝達物質の機能低下が、Elマウスの痙攣準備性に密接に関与していることを示唆している。
著者
波多野 力 枝松 礼 平松 緑 森 昭胤 藤田 勇三郎 安原 多恵子 吉田 隆志 奥田 拓男
出版者
公益社団法人日本薬学会
雑誌
Chemical & pharmaceutical bulletin (ISSN:00092363)
巻号頁・発行日
vol.37, no.8, pp.2016-2021, 1989-08-25
被引用文献数
14 532

The scavenging effects of twenty-five tannins including low-molecular polyphenols on the superoxide anion radical (O_2^-) generated in the hypoxanthine-xanthine oxidase system were estimated by electron spin resonance (ESR) measurements of the adducts formed by 5,5-dimethyl-1-pyrroline-N-oxide (DMPO) and the radical. The scavenging effects of tannins and related polyphenols having ortho-trihydroxyl (pyrogallol) structure [galloyl, hexahydroxydiphenoyl (HHDP) groups in hydrolyzable tannins, galloyl group in acylated proanthocyanidins, and the B-ring of some flavan-3-ols] were stronger than the effects of unacylated proanthocyanidins. The effects of tannins and related polyphenols on the superoxide anion radical were also compared with those on the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical. Each tannin in an ethanol solution of DPPH radical reduced the intensity of the signal of the DPPH radical, and gave a weak signal assignable to a radical derived from that tannin, in a similar way to the appearance of the signal of dl-α-tocopherol radical, accompanied with reduction of the signal of DPPH radical, in a mixture of dl-α-tocopherol and the DPPH radical. In contrast to the case of the superoxide anion radical, the effects of unacylated proanthocyanidins on DPPH radical were comparable with those of the other types of tannins. The scavenging effects of all of the tannins and related polyphenols tested in the experiments on DPPH radical were stronger than that of dl-α-tocopherol.