著者
早川 喜郎
出版者
日本膜学会
雑誌
(ISSN:03851036)
巻号頁・発行日
vol.29, no.6, pp.333-338, 2004-11-01 (Released:2011-03-04)
参考文献数
5

Membrane technology in the vegetable and fruit processing has been applied for concentration using RO membrane and for clarification using UF or MF membrane.Recent technological advances related to the development of new membrane system, advanced separation and recovery of valuable components, improvement quality, saving energy consumption and reduction of environmental negative impact, have expanded the range of membrane separation.We have developed two new membrane systems. One is RO concentration system for material including the solid. Conventional RO system has been used for only juice concentration including the solid below 0.5mm particle size, by this new RO system, it is possible to concentrate liquid including 0.5mm-10mm particle size solid.Another is electrodialysis system for reduction of nitrate in a green vegetable, the characteristic of this system is to be operated under high concentration (Brix20), low velocity and low temperature condition.
著者
早川 喜郎 川名 隆広 神谷 勇一郎
出版者
日本食品工学会
雑誌
日本食品工学会誌 (ISSN:13457942)
巻号頁・発行日
vol.9, no.4, pp.215-220, 2008-12

野菜・果実加工において、濃縮プロセスは、最も重要な技術の1つであり、品質・コストに大きく影響を与えている。本研究においては、多くの食品に適用が可能で、かつ多品種少量生産に適する新規の凍結濃縮技術を開発することを目的とした。この凍結濃縮技術は、界面前進凍結濃縮を原理としており、氷の生産、分離が同一容器内で可能であり、装置構成、操作が非常に簡単なシステムである。濃縮条件の最適化、製氷器の最適設計、氷に含まれる溶質成分の回収と自動化、装置の自動化などの開発を行い、小規模の界面前進凍結濃縮システムを開発した。このシステムを使用してトマトジュースの凍結濃縮試験を行った結果、Brix40%程度の高濃度濃縮が可能であり、香味に優れた濃縮品を得ることが可能であった。また、トマトジュースのように他の果汁に比較するとバルブ質を多く含んでいるジュースでも凍結濃縮が行えることが確認できた。