著者
阿部 周司 遠藤 優人 阿部 洋一 村上 由里子 北上 誠一 朝倉 一好 梶原 一人
出版者
低温生物工学会
雑誌
低温生物工学会誌 (ISSN:13407902)
巻号頁・発行日
vol.61, no.1, pp.45-53, 2015-04-15 (Released:2017-06-15)
被引用文献数
1

The effects of freeze-thaw cycles on the gelation of heat-induced gel from frozen surimi were studied. The rheological properties of the heated gel were measured by rheometer. The kinds of bands between the proteins of gel were estimated by solubilities of the gel for various solvents. Freeze-thaw cycles caused decreasing in breaking strength and breaking strain of the gel. The protein solubility rates of heated gel showed that rates of ionic bond and hydrogen bond were increased, whereas hydrophobic interaction, S-S bonding and more intensive bonding interaction were decreased by freeze-thaw cycles. From these results, it was suggested that the changes of protein solubility rates caused rheological property deterioration of the heated gel.
著者
朝倉 一
出版者
国立研究開発法人 科学技術振興機構
雑誌
情報管理 (ISSN:00217298)
巻号頁・発行日
vol.32, no.11, pp.960-966, 1990 (Released:2012-03-23)
参考文献数
5
被引用文献数
1

従来, 情報検索の分野においてはシステム・エンジニアとかシステムそのものに対する高度な要望があったが, 近年ではサーチャの重要性が認識されるにいたった。情報の再現を図る上において, サーチャにとって最も重要な事柄は主題を探索する知識と同様に検索システムに関する基礎知識が必要である。また, 面談を通して検索に関する知識を利用者から得ることもサーチャにとっては不可欠である。本論ではこれら利用者との面談について述べる。