著者
星 智子 藤井 善憲 奥山 俊介 田中 裕一 木村 昇 毛利 陽一 髙谷 晴夫 梶村 幸三
出版者
一般財団法人 日本消化器病学会
雑誌
日本消化器病学会雑誌 (ISSN:04466586)
巻号頁・発行日
vol.111, no.7, pp.1433-1440, 2014-07-05 (Released:2014-07-05)
参考文献数
18

38℃台の発熱と肝胆道系酵素の上昇を主訴に紹介され,肝生検から診断に至った血管内リンパ腫(intravascular lymphoma;IVL)の2症例を報告する.症例1は診断に至ったものの化学療法が間に合わず救命できなかったが,症例2は早期診断から早期に化学療法を施行できたため寛解導入に成功した.IVLの早期診断法として肝生検は有用な方法の1つと考える.
著者
木村 昇 秋場 稔
出版者
公益社団法人 日本水産学会
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.37, no.12, pp.1207-1213, 1971-12-25 (Released:2008-02-29)
参考文献数
20
被引用文献数
1 1

Iron-sulfide blackening of the headspace and liquid parts of tin cans was investi-gated. In the lid and bottom of the C-enameled can, a definite area of iron layer was exposed by scratching the enamel and the tin layers. These cans were filled to 2/3 volume with cysteine solution containing 0 to 4% NaCl at various pH values from 5 to 8. Other cans were 2/3 filled with an extractive of King crab meat containing the cysteine solution. The blackening of the iron surface was observed organoleptically and quantitatively for 6 months at 37°C. In the headspace, the blackening was accelerated by lower pH values and higher concentrations of NaCl. On the contrary, blackening of the liquid parts was remarka-ble at higher pH values and lower concentrations of NaCl. The existence of copper in the crab extractives accelerated the blackening. The acceleration was significant in the liquid part but not in the headspace.