著者
木村 昇 秋場 稔
出版者
公益社団法人 日本水産学会
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.37, no.12, pp.1207-1213, 1971-12-25 (Released:2008-02-29)
参考文献数
20
被引用文献数
1 1

Iron-sulfide blackening of the headspace and liquid parts of tin cans was investi-gated. In the lid and bottom of the C-enameled can, a definite area of iron layer was exposed by scratching the enamel and the tin layers. These cans were filled to 2/3 volume with cysteine solution containing 0 to 4% NaCl at various pH values from 5 to 8. Other cans were 2/3 filled with an extractive of King crab meat containing the cysteine solution. The blackening of the iron surface was observed organoleptically and quantitatively for 6 months at 37°C. In the headspace, the blackening was accelerated by lower pH values and higher concentrations of NaCl. On the contrary, blackening of the liquid parts was remarka-ble at higher pH values and lower concentrations of NaCl. The existence of copper in the crab extractives accelerated the blackening. The acceleration was significant in the liquid part but not in the headspace.
著者
谷川 英一 元広 輝重 秋場 稔 鈴木 道章
出版者
社団法人 日本食品科学工学会
雑誌
日本食品工業学会誌 (ISSN:00290394)
巻号頁・発行日
vol.15, no.1, pp.24-26, 1968

アスパラガス缶詰の酸生成形式に属する膨脹変敗につき細菌学的検査を行なった結果を要約すれば次のようである。<BR>(1) 供試缶詰から37℃および50℃で好気的並びに嫌気的に発育する細菌1菌株を分離した。<BR>(2) 分離菌の汚染源は明らかでないが,アスパラガス栽培地より工場搬入までの過程で汚染の可能性のあることが推察される。<BR>(3) 分離菌芽胞の耐熱性は100°~105℃では12分間の加熱に耐えるが,110℃では8分間,115℃では6分間の加熱により死滅する。<BR>(4) 緩衝液のpHと分離菌芽胞の耐熱性との関係はアルカリ性で耐熱性の減少が認められる。