著者
玉利 正人 池田 まどか 久冨 貴子 青山 佐和子
出版者
長崎大学教育学部
雑誌
長崎大学教育学部自然科学研究報告 = Science bulletin of the Faculty of Education, Nagasaki University (ISSN:0386443X)
巻号頁・発行日
vol.51, pp.75-82, 1994-05-31

We wish to report on the effect of cooking on the properties and amounts of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) in fish, Pasific Saury. Change of EPA and DHA contents by cooking was investigated by gas chromatography. The contents of EPA and DHA of pacific saury were reduced by cooking. The most profound decreases in EPA and DHA contents occurred when pacific saury was broiled and boiled. The EPA and DHA were decreased to about 36% and 37% of the initial values by cooking of broil for 2 min., respectively. The EPA and DHA were decreased to about 30% and 36% by cooking of boil for 2 min., respectively. The EPA and DHA were decreased to about 52% and 49% by cooking of steam for 2 min., respectively. The EPA and DHA were decreased to about 81% and 77% by cooking of fry for a min., respectively. The EPA and DHA were decreased to about 72% and 67% by cooking of oven range for a min., respectivily. It has been demonstrated the stability of the EPA and DHA to cooking methods.
著者
池田 まどか 古川 恭子 鈴木 明子 赤崎 眞弓
出版者
日本家庭科教育学会
雑誌
日本家庭科教育学会大会・例会・セミナー研究発表要旨集
巻号頁・発行日
vol.44, pp.42, 2002

目的:昨年の報告において、保育実習の効果的な指導の工夫として、母親も同席した授業環境での乳幼児とのふれあい学習を提案した。本研究では、提案した保育実習における高校生の学びを人との関わり方および学習した内容の分析から明らかにするとともに、ふれあい学習の成果を検証することを目的とする。<BR>方法:分析対象は長崎県立N高等学校の乳幼児ふれあい学習に参加した生徒302名が反省や感想を自由に記入したプリントである。人との関わり、学習した内容を示した語句や文章を抽出&middot;分類し、「子ども理解」「将来親となる」などの視点で分析した。参加した母親の感想も考察の参考にした。<BR>結果:(1)提案したふれあい学習における生徒の学びには、「子どもと遊ぶ」「子どもを観察する」「育児体験をする」「子育て体験談を聞く」の4つがみられ、単独型の生徒と複合型の生徒が存在する。 (2)生徒の学習した内容は、育児の大変さ、子育てへの夫の協力の必要性、母親の偉大さ、乳幼児の心身の発達の様子や子どもの個人差や個性である。 (3)生徒の学びは子ども理解や子育て体験にとどまらず、自分と親との関係、将来親となる自分の姿を考えるという学びの広がりと、これまでの保育に関わる学習の内容を再確認し、乳幼児の心身の成長&middot;発達の様子を実感するという学びの深まりとがみられる。