著者
中野 良樹 畑山 俊輝 菊池 晶夫
出版者
JAPAN SOCIETY FOR RESEARCH ON EMOTIONS
雑誌
感情心理学研究 (ISSN:18828817)
巻号頁・発行日
vol.4, no.2, pp.44-54, 1997-03-30 (Released:2009-04-07)
参考文献数
29
被引用文献数
1

This study examined effects of hedonic tones produced by odor stimuli on human mental performance. Thirty subjects were equally assigned to one of three olfactory stimulus groups: a control group with blank air, a Rose and a Ylang-ylang scented air group. From a preliminary study, we selected the latter as an unpleasant odor stimulus. The subjects of a different group received a different olfactory stimulus into a their nostril while they performed an audio-visual dual task. In this task the subjects were required to discriminate the difference in duration of a tone stimulus and to press a right hand key when they found the tone shorter. Engaging in this performance they had to attend to a red light rested in front of them and to press a left hand key when the light was turned off. For this visual performance the subjects of the Ylangylang group improved the detection of the signals in the first odor block. For the auditory performance, however, they made more errors than those of other groups. These results suggested that whiffs of an unpleasant odor would enhance detectability of the visual signal, but inhibit cognitive processes associated with discrimination in the dual task performance.
著者
倉島 研 金地美知彦 畑山 俊輝
雑誌
情報処理学会研究報告音楽情報科学(MUS)
巻号頁・発行日
vol.2004, no.111(2004-MUS-057), pp.125-130, 2004-11-06

被験者は同一の楽曲を様々なテンポで聴取した。被験者はそれぞれについて印象評定を行い、同時にテンポの好みの程度を判断した。印象評定に用いた44形容語について因子分析を行ったところ、「明るさ」「速さ」「くつろぎ」の3因子が抽出された。これらの因子は80bpmから240bpmのすべてのテンポ条件で抽出された。また被験者に最も好まれたテンポは160bpmから180bpmであった。これらのテンポの時、3つの因子の平均評定値は高い順に「明るさ」、「くつろぎ」、「速さ」となった。各因子の平均評定値がこのような順番となる時に好みのテンポという印象が生じると考えられる。
著者
倉島 研 金地美知彦 畑山 俊輝
出版者
一般社団法人情報処理学会
雑誌
情報処理学会研究報告音楽情報科学(MUS) (ISSN:09196072)
巻号頁・発行日
vol.2004, no.111, pp.125-130, 2004-11-06

被験者は同一の楽曲を様々なテンポで聴取した。被験者はそれぞれについて印象評定を行い、同時にテンポの好みの程度を判断した。印象評定に用いた44形容語について因子分析を行ったところ、「明るさ」「速さ」「くつろぎ」の3因子が抽出された。これらの因子は80bpmから240bpmのすべてのテンポ条件で抽出された。また被験者に最も好まれたテンポは160bpmから180bpmであった。これらのテンポの時、3つの因子の平均評定値は高い順に「明るさ」、「くつろぎ」、「速さ」となった。各因子の平均評定値がこのような順番となる時に好みのテンポという印象が生じると考えられる。Subjects listened to a musical piece with different conditions of tempos. They rated musical impression and preference every condition. We analyzed the data by factor analysis: we extracted three factors named as "Brightness", "Speed", and "Relaxation". These factors were extracted from all tempo conditions. The most favorite tempos were 160bpm and 180bpm. In these tempos, the three factors of "Brightness", "Relaxation", and "Speed" were plotted in decreasing order of the averages of rated scores. We suggested that the order of these factors would play an important role in producing feelings of favorite tempos.