著者
岩本 博幸 窪田 さと子
出版者
日本フードシステム学会
雑誌
フードシステム研究 (ISSN:13410296)
巻号頁・発行日
vol.28, no.4, pp.251-255, 2022 (Released:2022-03-31)
参考文献数
5
被引用文献数
2

This study was aimed at examining the potential of processed meat produced from cultured meat, and estimating effects of consumer awareness of animal welfare and environmental issues to the WTP for cultured meat. The main findings are as follows. First, the average WTP for hamburgers made from tissue -cultured meat is JPY 363. Second, the WTP of respondents who know about, or value, animal welfare is shown to increase. The WTP of respondents who resist the killing of animals, and who recognize that the consumption of livestock products has a negative impact on the environment, is higher.
著者
仙北谷 康 樋口 昭則 金山 紀久 耕野 拓一 窪田 さと子
出版者
帯広畜産大学
雑誌
基盤研究(B)
巻号頁・発行日
2009

家畜飼料に含まれている抗生物質を削減しようとする取り組みは様々な場面でみられるようになってきている。また代替技術もいくつか提案されている。しかし現状としては、抗生物質を投与しないことによって発生する追加的費用を、消費者の負担に求めることは困難であるから、生産の側でこれを内部化しなければならない。抗生物質を含む飼料に頼らない畜産フードシステムの成立は、現状としては生産者側の取り組みによるところが大きい。