著者
安斎 雄貴 小峯 裕己 若林 斉
出版者
公益社団法人 空気調和・衛生工学会
雑誌
空気調和・衛生工学会大会 学術講演論文集 平成28年度大会(鹿児島)学術講演論文集 第6巻 温熱環境評価 編 (ISSN:18803806)
巻号頁・発行日
pp.261-264, 2016 (Released:2017-10-31)

発汗等の顕著な体温調節応答が見られる暑熱環境下において、ペパーミントの香り曝露による温冷感・体温調節応答に与える影響を被験者実験に基づいて検討した。設定温度は32℃とし、香り無・香り有条件それぞれ実験を行った。 その結果、心理量では香り有時に体感温度が低下し、被験者が自覚している発汗量も低下した。また、生理量では額部の皮膚温が上昇したが、発汗量は低下傾向となった。 このことから、ペパーミントの香りを付加することにより、心理的な効果に加えて、発汗反応が抑制される傾向が認められた。
著者
斉藤 昌之 若林 斉
出版者
日本生理人類学会
雑誌
日本生理人類学会誌 (ISSN:13423215)
巻号頁・発行日
vol.27, no.2, pp.27-37, 2022-05-25 (Released:2022-05-25)
参考文献数
45
被引用文献数
1

Brown adipose tissue (BAT) is a specialized tissue for non-shivering thermogenesis (NST) after cold exposure. Although BAT research has long been limited mostly in small rodents, the rediscovery of metabolically active BAT in adult humans has dramatically promoted the translational studies on BAT in health and diseases. In recent years, it has become clear that BAT cross-talks with some peripheral tissues and controls their functions and systemic homeostasis of energy and metabolic substrates. Moreover, it has been found that BAT contributes to NST after nutrient intake as well as cold exposure. Thus, BAT is a metabolic regulator beyond thermogenesis and a target against obesity and metabolic syndrome. This is supported by discovering that various paracrine and endocrine factors are secreted from BAT, called as BATkines. However, there is still few information about the genetic and environmental factors that determine the activity and amount of human BAT. Here, we review our current understanding on the pathophysiology of human BAT, including its seasonal and diurnal variations.