著者
野嶽 勇一 戸田 聡美 射場 仁美 平良 寛進 上間 長亮 平良 東紀
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.31, no.4, pp.221-228, 2021

<p> Moromi vinegar is produced from awamori-pressed lees which is generated as a by-product during the manufacturing process of awamori. Since it contains rich essential amino acids and citric acid, it is expected to be used as a functional food material. However, the peculiar flavor of moromi vinegar has prevented its popularization.</p><p> Therefore, we fermented moromi vinegar using the <i>Lactobacillus plantarum</i> K-3 strain in this study in order to resolve the issue about its flavor. The results of a sensory analysis for flavor showed that the sour taste decreased in the obtained drink while the sweetness and mellowness significantly increased. Considering the decrease in the amount of furfural, the taste of moromi vinegar was suggested to remarkably improve by fermentation using the <i>L. plantarum</i> K-3 strain.</p><p> As the obtained drink indicated a DPPH radical-scavenging activity, an animal experiment was conducted to examine whether it has any physiological activities. As a result, C57BL/6J mice fed a high fat-diet had a decreased weight gain, improved liver function and inflammation, and suppressed cholesterol synthesis by intake of the obtained drink.</p>
著者
野嶽 勇一 深澤 昌史 榊原 隆三 Yuichi NODAKE Masashi FUKASAWA Ryuzo SAKAKIBARA
出版者
長崎国際大学
雑誌
長崎国際大学論叢 (ISSN:13464094)
巻号頁・発行日
vol.10, pp.239-248, 2010
被引用文献数
2

乳酸を環状に重合した化合物である環状重合乳酸(CPL)が、ガン細胞の増殖を強力に抑制することが見出されている。CPLのこの特異な生理活性が脚光を浴び、CPLを新しいタイプの機能性食品や抗ガン剤として応用するための試みが精力的に実施されている。 CPLはガン細胞のピルビン酸キナーゼおよび乳酸脱水素酵素の活性阻害に効果を示し、ガン細胞の解糖系を特異的に抑制する特長を示す。この結果、解糖系の機能が低下したガン細胞においては、エネルギーおよび細胞構成成分の産生・供給が停滞状態に陥る。また、CPLの作用によりガン細胞ではアポトーシスも誘導されることから、ガンの成長が抑制されることが示されている。現在では、ガン患者を対象としたCPLの臨床試験も実施されており、腫瘍の縮小や症状の改善に関する症例報告がある。
著者
野嶽 勇一
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.23, no.2, pp.65-69, 2012-09-30 (Released:2012-10-30)
参考文献数
8

PS-B1 is fermented products cultivated from soybean milk using indigenous lactic acid bacteria which are of human intestinal-bacteria origin. We have studied the bioactivities of PS-B1 in order to understand its ability as a “biogenic food”. In this study, we found: (1) that PS-B1 inhibited the growth of several cancer cells; (2) that PS-B1 protected liver from the damage induced by alcohol, virus, and drugs; and (3) that PS-B1 improved the lipid metabolism.