著者
池原 研 畢 東 鈴木 泰輔 木下 泰正
出版者
日本堆積学会
雑誌
堆積学研究会報
巻号頁・発行日
vol.29, no.29, pp.9-18, 1988

Heavy mineral analyses were made for 18 samples of marine surface sediments in the Osumi Strait, south of Kyushu, Japan. Hypersthene is the most abundant, common hornblende, augite and olivine are next among the non-opaque minerals. The amount of heavy minerals is rich in the southwestern part of the Strait. There is a tendency to decrease in the total amount of heavy minerals and in specific gravity of bulk sediments northeastward. Surface sediments tend to become finer in the same direction. The current velocity necessary to move the sediment grain is changed with the specific gravity at the same grain size, because the grains with higher specific gravity are less mobile than the grains with lower specific gravity. It is considered that the grains are transported to the direction toward which the sediments become lighter in specific gravity and finer in grain size. Therefore, surface sediments distributed in the Osumi Strait are moved from southwest to northeast. This direction is concordant with the dominant current direction in the Strait. This means that the sediments are transported by the ocean current, the Osumi Branch Current, one of the branches of the Kuroshio flowing through the Strait and that the sediment distribution is highly influenced by the current.
著者
鈴木 泰輔 秋山 正行 松井 洋明 溝田 泰達 住 正宏 岩附 慧二
出版者
日本食品科学工学会
巻号頁・発行日
vol.61, no.5, pp.199-205, 2014 (Released:2014-09-25)

間接加熱法(PLT)および直接加熱法(INJ)によるUHT殺菌牛乳(TBA容器)の10℃での長期保存における物理化学的性状および官能特性の変化を調査した。各殺菌牛乳の殺菌直後の乳清タンパク質変性率,RNT,フロシン,およびラクチュロースの分析結果から,加熱殺菌による影響は150℃ 2.4秒間のINJ殺菌牛乳の方が,140℃ 2秒間のPLT殺菌牛乳よりも小さいことが示された。保存経過に伴い両殺菌牛乳のRNTは次第に減少したが,その程度はINJ殺菌牛乳の方がPLT殺菌牛乳に比べて小さかった。溶存酸素量は,両殺菌牛乳とも保存経過に伴い同様に減少する傾向がみられたが,保存期間を通じてINJ殺菌牛乳の溶存酸素量はPLT殺菌牛乳と比べて極めて少なかった。専門家パネルによる官能属性評価スコアを用いた主成分分析により,両殺菌牛乳ともに,保存経過により濃厚感が増し新鮮感が減少するが,INJ殺菌牛乳の方がPLT殺菌牛乳よりも濃厚感と新鮮感が強いことが示された。また,官能総合評価において,保存開始時のINJ殺菌牛乳は,PLT殺菌牛乳よりも評価スコアが高く,保存経過に伴いINJ殺菌牛乳の評価スコアはほとんど変化しなかったのに対し,PLT殺菌牛乳の評価スコアは低下する傾向がみられた。以上より,直接加熱法(INJ)によるUHT殺菌は,間接加熱法(PLT)よりも品質の安定性に優れ,風味上も好ましいLL牛乳の製造に適する可能性が示唆された。