著者
田尻 航太 池田 直矢 長谷川 有貴
出版者
一般社団法人 電気学会
雑誌
電気学会誌 (ISSN:13405551)
巻号頁・発行日
vol.139, no.10, pp.694-697, 2019
被引用文献数
1

<p>1.はじめに</p><p>本稿では100%太陽光由来の電力を用いて行われる野外音楽フェス「中津川THE SOLAR BUDOKAN<sup>(1)</sup>」を取り上げる。中津川THE SOLAR BUDOKANは今年で開催7年目を迎え,動員は3万人を超える大型の音楽フェスである。</p>
著者
矢澤 正好 高橋 一成 内田 秀和 長谷川 有貴
出版者
一般社団法人 電気学会
雑誌
電気学会論文誌E(センサ・マイクロマシン部門誌) (ISSN:13418939)
巻号頁・発行日
vol.139, no.9, pp.289-295, 2019-09-01 (Released:2019-09-01)
参考文献数
32

In general, beer degradation is evaluated by sensory test, however it depends on the subjectivity of an inspector. Therefore, it is highly required that an objective evaluation method is developed. It has been clarified that the degradation degree of beer proceeds mainly by oxidation of components derived from malt and formation of non-electrolyte trans-2-nonenal. In this study, we developed LB film taste sensor using metal complex for evaluating the degradation degree of beer with trans-2-nonenal concentrations. In addition, the physical properties of three metal electrodes and sensing film surface were evaluated with AFM and FT-IR, and these results and the sensor response characteristics were compared and discussed for improving the sensitivity as a sensor for beer degradation evaluation.
著者
伊藤 秀和 石澤 広明 石川 和夫 大倉 力 木村 嘉孝 西澤 賢一 長谷川 有貴 長谷川 有貴
出版者
一般社団法人照明学会
雑誌
照明学会誌 (ISSN:00192341)
巻号頁・発行日
vol.94, no.12, pp.811-815, 2010-12-01

近年の食の安全,安心に対する要求は高く,色々な問題が発生し,複雑化している.照明学会としてこの分野に寄与するため,平成19年に「食物安全への赤外放射応用研究調査委員会」が活動開始した.赤外線とさらに広い波長範囲の光までも含んで,色々な研究・調査が実施された.この3年間の研究期間を終了し,研究活動を振り返り,今後の見通しも含め,委員会メンバーによる座談会を平成22年7月26日に実施した.