著者
比留間 航 駿河 康平 門倉 一成 富田 剛 関野 芳弘 小松 靖弘 木村 公彦 小野 信文
出版者
公益社団法人 日本薬学会
雑誌
YAKUGAKU ZASSHI (ISSN:00316903)
巻号頁・発行日
vol.133, no.5, pp.487-491, 2013-05-01 (Released:2013-05-01)
参考文献数
14
被引用文献数
5 5

Cancer is the most common cause of death in Japan. Fundamental and clinical studies on cancer were conducted from the viewpoint of Western medicine so far. However, a sustained complete remission has not been achieved yet. In order to alleviate the side effects of anticancer drugs, some traditional herbal medicines (Kampo medicines) have been prescribed to cancer patients. We have been studying on antitumor substances in medicinal herbs and found an antitumor medicinal herb named Rhus verniciflua (lacquer, Urushi in Japanese). To investigate the antitumor effect in vitro, a plant extract mixture was prepared from six medicinal herbs containing lacquer. The plant extract mixture containing lacquer (Rv-PEM) inhibited the proliferation of several mouse and human tumor cell lines. Rv-PEM had more potent inhibitory effect on the proliferation of human leukemia cell lines (MOLT-3, KG-1) than on other tumor cell lines. The IC50 values of Rv-PEM on MOLT-3 and KG-1 cells were 0.208 and 0.293 mg/mL, respectively. After treating Rv-PEM to the tumor cells, DNA fragmentation and Caspase-3 and -9 activity increased in the treated cells. The mechanisms of the inhibitory proliferation activity of Rv-PEM would involve apoptosis of human leukemia cells (MOLT-3, KG-1, K-562) by the mitochondrial pathway.
著者
野口 聡子 駿河 康平 中井 久美子 村嶋 章宏 木村 泰裕 小林 昭雄
出版者
特定非営利活動法人 日本栄養改善学会
雑誌
栄養学雑誌 (ISSN:00215147)
巻号頁・発行日
vol.76, no.6, pp.156-162, 2018-12-01 (Released:2019-01-21)
参考文献数
13
被引用文献数
2

【目的】オカラを食用微生物であるテンペ菌で発酵させた発酵オカラ(OT)にバナナを加えたオカラ発酵素材(OTB)を開発した。本研究ではヒトにおいて血糖とインスリンに対するOTB粉末の影響を探索的に検討した。【方法】研究デザイン:単群試験。健常ボランティア17名を対象とし,OTB粉末を 10 g添加したヨーグルト(OTB試験食),糖質を同等量とするためにグルコースを 6 g添加したヨーグルト(対照食)をそれぞれ別の日に摂取させ,食前,食後30分,60分,120分の血糖値と血清インスリン値を比較した。【結果】 OTB試験食と対照食のいずれにおいても血糖値と血清インスリン値の上昇は小さかった。OTB試験食と対照食の摂取後を比較すると,食後血糖値の上昇には有意な差はなかった(30分値:対照群 92.8±11.6 mg/dl vs OTB群 91.1±11.5 mg/dl)が,30分後のインスリン値がOTB試験食群で対照食と比べ有意に低かった(30分値:30.6±15.3 μU/ml vs 22.1±13.8 μU/ml,p<0.01)。【結論】 本研究で実施したOTB試験食と対照食のいずれにおいても十分な血糖と血清インスリン上昇をきたさなかったため,OTB粉末がヒトにおける糖代謝改善効果を有するかどうか明確な結果を得ることは出来なかった。食後インスリン値が低いにもかかわらず血糖値が同程度であった点について検証するために,本研究結果を踏まえてプロトコールを再検討した上で実施する必要がある。