著者
Wataru Ogawa Yushi Hirota Shigeru Miyazaki Tadashi Nakamura Yoshihiro Ogawa Iichiro Shimomura Toshimasa Yamauchi Koutaro Yokote on behalf of the Creation Committee for Guidelines for the Management of Obesity Disease 2022 by Japan Society for the Study of Obesity (JASSO)
出版者
The Japan Endocrine Society
雑誌
Endocrine Journal (ISSN:09188959)
巻号頁・発行日
pp.EJ23-0593, (Released:2023-12-20)
被引用文献数
2

To identify those who might benefit from weight reduction within a large population of obese individuals, Japan Society for the Study of Obesity (JASSO) advocated the concept of “obesity disease.” Here we summarize the definition, criteria, and core concepts for the management of obesity disease based on JASSO’s latest guideline. JASSO defines obesity as excessive fat storage in adipose tissue associated with a BMI of ≥25 kg/m2. The threshold BMI of obesity is low as compared to Western countries given that Japanese individuals tend to develop obesity-related health disorders at lower BMI. Obesity with a BMI of ≥35 kg/m2 is referred to as “high-degree obesity” as treatment strategies vary based on the degree of obesity. Obesity is diagnosed as “obesity disease” if accompanied by any of the 11 specific obesity-related health disorders that weight reduction can prevent or alleviate, or if it meets the criteria for visceral fat obesity with a visceral fat area of ≥100 cm2. The initial weight reduction goals for high-degree obesity disease range from 5% to 10% of their current body weight, depending on the associated health disorders. That for those with obesity disease who do not qualify as high-degree is 3% or more. If these initial goals are not achieved, intensifying dietary therapy or introducing drug therapy (or both) may be necessary. While surgical treatment is primarily indicated for high-degree obesity disease, it might be appropriate for cases of obesity disease with a BMI <35 kg/m2, depending on the accompanying health disorders. Enhancing the quality of life for individuals with obesity or obesity disease necessitates a broader societal approach, emphasizing the resolution of related stigma.
著者
Tadashi Nakamura Tadasu Urashima
出版者
FCCA(Forum: Carbohydrates Coming of Age)
雑誌
Trends in Glycoscience and Glycotechnology (ISSN:09157352)
巻号頁・発行日
vol.16, no.88, pp.135-142, 2004-03-02 (Released:2010-01-05)
参考文献数
51
被引用文献数
19 34

乳は新生児にとって唯一の食糧であり、そのため多くの栄養素とともに未成熟な新生児の健康や恒常性の維持に必要な生物学的機能性成分が含まれている。ヒトはウシ、ヒツジ、ヤギ、ウマと言った様々な家畜から乳を採取し、市乳または乳加工品として利用している。乳成分の1つであるミルクオリゴ糖には、近年、新生児に対する栄養源としてばかりでなく感染性のウイルスや細菌に対する抗感染物質としての意義が認められてきている。また、ミルクオリゴ糖は乳児の体内複合糖質、とくに神経系の複合糖質の生合成に必要な物質でもある。家畜の乳は各種の生理活性物質の分離源として有用である。これらの家畜の乳、特に初乳中には数多くの中性オリゴ糖のほか、大量のシアリルオリゴ糖が含まれている。したがって、家畜の初乳はミルクオリゴ糖を大量調製するための原料として適している。分離技術の向上により、製薬や食品産業へのこれらミルクオリゴ糖の利用が可能となるであろう。多種多様なオリゴ糖からなる「オリゴ糖ライブラリー」の構築は、様々なタイプのレクチンや抗体のエピトープ解析や、糖転移酵素や糖加水分解酵素の研究にも有用であろう。