著者
Kariwa Hiroaki Fujii Nobuhiro Takashima Ikuo
出版者
The Graduate School of Veterinary Medicine, Hokkaido University
雑誌
Japanese Journal of Veterinary Research (ISSN:00471917)
巻号頁・発行日
vol.52, no.3, pp.105-112, 2004-11

products, a number of other chemical agents, and various physical conditions were evaluated for their ability to inactivate the severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV). Treatment of SARS-CoV with PVP-I products for 2 min reduced the virus infectivity from 1.17 x 10⁶ TCID₅₀/ml to below the detectable level. The efficacy of 70% ethanol was equivalent to that of PVP-I products. Fixation of SARS-CoV-infected Vero E6 cells with a fixative including formalin, glutaraldehyde, methanol, and acetone for 5 min or longer eliminated all infectivity. Heating the virus at 56℃ for 5 min dramatically reduced the infectivity of the virus from 2.6 x 10⁷ to 40 TCID₅₀/ml, whereas heating the virus for 60 min or longer eliminated all infectivity. Irration with ultraviolet light at 134μQ/cm² for 15 min reduced the infectivity from 3.8 x 10⁷ to 180 TCID₅₀/ml; however, prolonged irradiation (60 min) failed to eliminate the remaining virus, leaving 18.8 TCID₅₀/ml. We beleave that these finding will be useful for the implementation of infection control measures against SARS, and for the establishment of effective guidlines for the preventation of SARS outbreaks.

言及状況

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@canchemistry 今回のはエビデンスになりませんからね。 北大ではポビドンヨードによるSARS-CoVへの研究がされていたようです。 ポビドンヨードの添付文書でもSARS-CoVに対する有効性は確認できますが、新型コロナでの検証をきちんと行うべきですね。 https://t.co/ykFms8fxAI
@Fizz_DI 北大の研究もありますね! SARS-CoVに対してですが。 SARSもコロナウイルスであり、ACE2受容体を介する感染様式も同様ですから、参考にはなるかもしれません。 https://t.co/ykFms7XWJa
ポビドンヨード(イソジンガーグルなど)のSARSコロナウイルスへの効用については、すでに2004年に北大から論文が出てるじゃあないですか。 これ 「Inactivation of SARS coronavirus by means of povidone-iodine, physical conditions, and chemical reagents 」 https://t.co/9rpEHbPYpx
@sugikota @myikaa 洗剤なんかなくても?はぁ?それは間違いですよ?それこそ常識じゃないですか。 But water “only” competes with the strong “glue-like” interactions between the skin and virus via hydrogen bonds. The virus is sticky and may not budge. Water isn’t enough. https://t.co/UjJhOhfTzt
SARS-covに対する消毒薬の効果を調べた論文,56℃,50分でほぼ完全に不活化すると。ちょっと楽勝すぎのような気もするので他の研究ももう少し調べてみないと https://t.co/4hZo7qTe3v
Heating #covid19 virus at 56C for 5 minutes reduced its infectivity. Therefore cooked foods are safer than salads. Cooks and food servers should wear masks and carry plates on clean trays. https://t.co/ZZnC1hP8Gi
SARS coronavirus inactivation paper 2004: https://t.co/b9cfwwWdlS
SARSのときに、PVPや70%エタノールが不活化に有効、56℃ 5分加熱も結構いいよ、という話があったらしい。 https://t.co/HfhxeMoXB9 今回はどうかな。
@tommytommytyopp SARSの研究結果が56℃5分(1hで感染力滅)らしい? https://t.co/3Z5n37eUbF
ぱ う る ぱ 2004年の研究結果だけど歴史は繰り返しているわけだし知ってたほうがいい情報だと思われる。※μQ/cm2はキー配列からしてμw/cm2の打ち間違いかと。#coronavirus ポビドンヨード、物理的条件(加熱、紫外線等)、および化学試薬によるSARSコロナウイルスの不活性化 https://t.co/9W7TIbX3sY

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