著者
山下 倫明 今村 伸太朗 藪 健史 石原 賢司 山下 由美子
出版者
日本微量元素学会
雑誌
Biomedical Research on Trace Elements (ISSN:0916717X)
巻号頁・発行日
vol.24, no.4, pp.176-184, 2013 (Released:2014-01-22)
参考文献数
51

Selenium is an essential micronutrient for humans, and seafood is one of the major selenium source in Japan. Recent studies show that the tissues of tuna and other predatory fish contain high levels of the selenium-containing imidazole compound, 2-selenyl-Nα, Nα, Nα-trimethyl-L-histidine (selenoneine). A substantial proportion of the total amount of selenium is present as selenoneine in the muscles of ocean fish. Selenoneine contains an imidazole ring with a unique selenoketone group and has an antioxidant activity in vitro and in vivo. The dietary intake of selenoneine through fish consumption is thought to be important for enhancing selenium redox functions in tissues and cells. In addition, selenoneine accelerated the excretion and demethylation of methylmercury through the formation of secretory extracellular lysosomal vesicles via the specific organic cation/carnitine transporter-1 (OCTN1). Dietary intake of selenoneine might decrease the formation of hydroxyl and other radicals and accelerate the excretion of heavy metals, and thereby inhibit carcinogenesis, lifestyle chronic diseases, and aging.

言及状況

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どうやら チクゴ株クロレラ オリヒロクロレラ などに含まれるセレンはマグロ/サバなどに多く含まれるらしい。特にマグロらしい。たかがセレン、されどセレン。 セレン南無阿弥陀仏 セレン仏教の発祥 モリブデン浄土宗、コバルト密教敗れたり。 無残な敗残兵たちの哀れな事よ https://t.co/v1ssTXVCbO
>魚食の頻度の高い場合にセレノネイン含量が高かった https://t.co/ADmt9XacPY セレン含有抗酸化物質セレノネインの生理活性 ところが、セレンは糖尿病リスクを高めるという話もある https://t.co/FxxXdHwUAd 同じ著者なんだけど、まだ途中なんだよな・・

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