著者
玉利 俊哉 島 長義 百島 則幸
出版者
日本保健物理学会
雑誌
保健物理 (ISSN:03676110)
巻号頁・発行日
vol.55, no.3, pp.136-143, 2020-10-20 (Released:2020-11-26)
参考文献数
22

We have developed a tritium screening method focused on seafood. Time saving and simplicity of tritium analysis were achieved by performing analysis as total tritium that simultaneously obtains the recovered water of TFWT and OBT. We carried out the experiment using HTO and L-leucine [4, 5 – 3H], and confirmed that total tritium was sufficiently recovered. The developed method has a low detection limit, and it gives us a tool to judge smoothly the annual radiation dose caused by consumption of seafood is below the guidelines authorized by international organizations, the safety level for public. The detectable radiation dose by tritium is 9.2 × 10–6 mSv/y for average consumption of seafood in Japan. This method can evaluate 2–3 orders lower dose level authorized by international organizations for public.

言及状況

外部データベース (DOI)

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https://t.co/1spKbcwub5
これも面白い。 線量評価のための魚介類中トリチウム迅速分析法 DOI: 10.5453/jhps.55.136 https://t.co/p4pn2gL5us
国が委託してやっている海産魚介類のトリチウム迅速分析というのはこれかな https://t.co/YEbaO7nnPQ
線量評価のための魚介類中トリチウム迅速分析法 玉利 俊哉 , 島 長義, 百島 則幸 保健物理 2020 年 55 巻 3 号 p. 136-143 https://t.co/ecCUwhRjzO
ちなみに魚介類中のトリチウム分析は https://t.co/8ZZdnt7kaS こんなのがあります。 大昔の論文ではありませんが 仮に 0.01 mSv/年をガイドライン線量と設定したとしても,2 桁以上の感度を本手法は有している。
@Walker02398380 @seigi_no_mikat @pioneertaku84 一応、関連する論文見つけたからリンク貼っておきます。 https://t.co/z7M25CBjrD

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