著者
廣部 千恵子 ヒロベ チエコ Chieko Hirobe
雑誌
清泉女子大学紀要
巻号頁・発行日
vol.54, pp.87-138, 2006-12-26

The influence of foods on the telomere was checked according to Bi-Digital O-Ring Test Method. There were some foods which lower values of telomere, although their nutritional evaluation was good. There were also many good foods which raise the value of telomere considerably. If we eat foods which lower the value of telomere extremely for a long period of time, the telomere of the body will lower, whereas the values such as a telomere, Integrin Cfos Ab2, mercury and thromboxane B2 in tumor cells rise. If we eat foods which raise the value of telomere, the above values in the tumor decrease. It means foods which raise the values of telomere have ability for curing tumor etc.
著者
廣部 千恵子 ヒロベ チエコ Chieko Hirobe
雑誌
清泉女子大学紀要
巻号頁・発行日
vol.50, pp.87-132, 2002-12-25

前3論文において、日本の民間薬のうちで風邪に使用する食物、民間薬について述べ、さらに皮膚のトラブルの一部について述べてきた。本論文においてもこの皮膚のトラブルに対して使用している民間薬の追加分について論じる。本論文において、それぞれの症状に対する利用法を簡単にアイウエオ順に記載し、一番左の列に使用する植物名などを、二番目に簡単な利用法を、そして最後に文献番号を記載した。今回の調査でまとめたものの中には使用法のはっきりしないもの、効果のはっきりしないものも多くあるので、諸氏のご意見をいただき、お教えを請いたい。hirobe@seisen-u.ac.jp
著者
広部 千恵子 ヒロベ チエコ Chieko Hirobe
雑誌
清泉女子大学紀要
巻号頁・発行日
vol.47, pp.A17-A31, 1999-12-25

This paper deals mainly with foods which can also be considered as health foods for curing the common cold. In this paper, pickled ume (Prunus mume), garlic (Allium sativum), Japanese leek (Allium fistulosus), Kumquat (Fortunella spp.), Mandarin (Citrus unshiu etc.), bitter orange (Citrus aurantium), black soybean (Glycine max), burdock (Arctium lappa), perilla (Perilla frutescens), ginger (Zingiber officinale), Chinese radish (Raphanus sativus), egg, tea (Camellia sinensis), pear (Pyrus pyrifolia), lotus root (Nelumbo nucifera), aloe (Aloe arborescens, A. vera), ginkgo nut (Ginkgo biloba), fennel (Foeniculum vulgare), udo (Aralia cordata), mint (Mentha spp.), loquat (Eriobotrya japonica), Japanese butterbur (Petasites japonicus), mugwort (Artemisia princeps), pumpkin (Cucurbita spp.), Chinese quince (Chaenomeles sinensis), Chinese matrimony vine (Lycium barbarum), kudzu vine (Pueraria lobata), gardenia (Gardenia jasminoides), pomegranate (Punica granatum), taros (Colocasia esculenta), Japanese plum (Prunus salicina), dropwort (Oenanthe javanica) are described. Among these foods, ume, ginger, radish, mandarin and leek are popular and important, considered effective for curing common colds. In this paper how to use these foods for curing common colds is described.
著者
廣部 千恵子 ヒロベ チエコ Chieko Hirobe
雑誌
清泉女子大学紀要
巻号頁・発行日
vol.49, pp.17-43, 2001-12-25

前2論文において、日本の民間薬のうちで風邪に使用する食物、民間薬について述べてきた。本論文は、皮膚のトラブル、美容に対する民間薬の一部について検討してみた。本論文において、それぞれの症状に対する利用法を簡単にアイウエオ順に記載し、一番左の列に使用する植物名などを、二番目に簡単な利用法を、そして最後に文献番号を記載した。今回の調査でまとめたものの中には使用法のはっきりしないもの、効果のはっきりしないものも多くあるので、諸氏のご意見をいただきたい。メールアドレスはhirobe@seisen-u.ac.jpである。