著者
岩本 宗昭 井岡 久 斉藤 素子 山中 英明
出版者
日本水産學會
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.51, no.3, pp.443-446, 1985
被引用文献数
18 35

Influences of storage temperatures on the prolongation of <i>pre-rigor</i> period of sea bream <i>Pagrus major</i> were examined. The amounts of ATP in the muscle of sea bream decreased more rapidly and <i>rigor mortis</i> proceeded faster at 0°C than at 10°C. In the muscle stored at 10°C the onset of <i>rigor mortis</i> occurred seven hours later than at 0°C. The formation of lactic acid in the muscle of sea bream was parallel with the development of <i>rigor mortis, i.e.</i>, the large amounts of ATP supplied through glycolysis were considered to be used as the contraction energy. K value as the index of freshness at 10°C was twice as high as at 0°C, however, after 48h of storage at 10°C it was below 10% which is thought to be very fresh. The production of inosinic acid during the storage at 0°C was more prompt than at 10°C. The decrease in ATP amounts was also examined in the muscle of plaice <i>Paralichthys olivaceus</i> stored at -3°C, 0°C, 5°C and 10°C. At -3°C and 0°C ATP decomposed very rapidly, followed by 5°C and most slowly at 10°C.
著者
岡本 満 井岡 久
出版者
島根県水産技術センター
雑誌
島根県水産技術センター研究報告 (ISSN:18815200)
巻号頁・発行日
no.6, pp.1-6, 2014-03

島根県で漁獲されるサワラ若齢魚(サゴシ)の冷凍耐性を調査するとともに調味加工品の試作を行った。バラ凍結とパン凍結の比較では,16週間の貯蔵中明らかな差が認められなかった。バラ凍結解凍後の保水性は,マアジには劣るがマサバよりは優れる傾向を示した。サゴシを原魚としたみりん干しとくん製(冷くん)は,解凍原魚は生鮮原魚よりも水分が少なくタンパク,灰分,炭水化物,食塩量が高い傾向を示し,くん製がみりん干しに対して高い保存性を示した。また,加工によってIMPが減少しK値が上昇したことから,加工工程における低温管理の重要性が示唆された。