著者
塩田 寛子 佐藤 かな子 長井 二三子 大久保 智子 瀬戸 隆子 浜野 朋子 上村 尚 加納 いつ
出版者
公益社団法人 日本食品衛生学会
雑誌
食品衛生学雑誌 (ISSN:00156426)
巻号頁・発行日
vol.44, no.4, pp.203-207, 2003-08-25 (Released:2009-01-21)
参考文献数
5
被引用文献数
7 10

アロエ属植物は,医薬品や民間薬のほか,食品にも用いられている.しかし,アロエ種および部位により,食品として使用することは,禁じられているため,食品の原料として使用されているアロエ種を判別する必要がある.そこで,生育時における外的要因の影響を受けない DNA を分析対象とした random amplified polymorphic DNA (RAPD) 法を種の判別方法として用いた.部位により食品利用が禁止されているAloe vera, A. ferox, A. africana および全葉を食品に利用することが許可されているA. arborescens の4種新鮮葉についての判別を試みた.5種類の10merプライマーを用いたPCRの結果を総合的に解析し,4種を判別できることが明らかになった.本法の加工食品における有用性について報告する.
著者
佐藤 かな子 長井 二三子 青木 直人 西島 基弘
出版者
公益社団法人日本薬学会
雑誌
藥學雜誌 (ISSN:00316903)
巻号頁・発行日
vol.120, no.12, pp.1429-1433, 2000-12-01
被引用文献数
5

Alkyl p-hydroxybenzoates such as isobutyl p-hydroxybenzoate (PHBA-iBu), butyl p-hydroxybenzoate (PHBA-nBu), isopropyl p-hydroxybenzoate (PHBA-iPr), propyl p-hydroxybenzoate (PHBA-nPr), ethyl p-hydroxybenzoate (PHBA-Et), and methyl p-hydroxybenzoate (PHBA-Me) are widely used as preservatives, stabilizers and antiseptics for medical supplies, cosmetics, foodstuffs etc. We determined the binding affinity of alkyl p-hydroxybenzoates to human estrogen receptor α (ERα) and β (ERβ) by non-RI receptor binding assays. PHBA-iBu had a high binding affinity for ERα (IC_<50> : 6.0×10^<-6>M, the relative binding affinity (RBA) : 0.267) and ERβ (IC_<50> : 5.0×10^<-6>M, RBA : 0.340). These IC_<50> values and RBA were almost the same as those of bisphenol A. The ranking of the estrogenic potency of alkyl p-hydroxybenzoates for both ERs is different; that is, PHBA-iBu>PHBA-nBu≒PHBA-iPr≒PHBA-nPr>PHBA-Et≫PHBA-Me. Alkyl p-hydroxybenzoates bound with equal relative affinity to both ERα and β proteins. Alkyl p-hydroxybenzoate having a long alkyl side-chain showed a high affinity for ERα and β. These findings suggest that p-hydroxybenzoates may be endocrine disruptors.