著者
吉岡 徹 冨田 敬二 内藤 重之 藤田 武弘
出版者
日本農業市場学会
雑誌
農業市場研究 (ISSN:1341934X)
巻号頁・発行日
vol.11, no.2, pp.133-138, 2002-12-31

These days, reforming the old external-dependent development by making a "regional industrial complex" is being proposed as a concept which uses regional resources rationally. In this regard, "regional industrial complex" agriculture takes a very important position, and the role of the agricultural cooperative is large. Many agricultural cooperatives are actually tackling the processing business and positioning of the agricultural cooperatives in local agriculture is also high. In Tanabe City, the case area of this paper, not only production industries, but also processing industries and distribution industries exist in the area which focuse on plums as a key industry. Moreover, plum-related tourist attractions, such as plum forests, are found and form a "regional industrial complex". In this area, the Kinan agricultural cooperative plays important roles in promotion of production, contribution to bearer reservation, distribution, processing and sale of plums. Specially, having the processing section on the inside, the agricultural cooperative sell the plums as a processor. So it has functions of adjusting supply and demand of plums and keeping the level of its price for farms. In the processing business, it contributes to make employment in this area in employing staffs and part-time workers. Thinking about the future, keeping the "regional industrial complex" will be difficult by increasing import plums and so on. So, it is required that agricultural cooperative shows the initiative in making places for adjusting interests and exchanging news and tackling to improve the quality of plums.
著者
内藤 重之 森下 正博
出版者
大阪府立食とみどりの総合技術センター
雑誌
大阪府立食とみどりの総合技術センター研究報告 (ISSN:13484397)
巻号頁・発行日
no.43, pp.5-12, 2007-03
被引用文献数
4

1. 大阪府では1980年代から伝統野菜の遺伝資源の収集と特性調査を実施してきたが,1990年代後半以降,「天王寺蕪」「田辺大根」「毛馬胡瓜」「勝間南瓜」などが復活し,地域住民の有志やNPO法人,行政によって普及・啓発が行われている。2. 大阪市内においては「なにわの伝統野菜」が原産地域を中心に学校や一般家庭で栽培され,寺社の行事や商店街のイベントにも組み込まれるようになるなど,地域の活性化に大いに役立っている。3. 「なにわの伝統野菜」は原産地域の小学校で生活科や総合的な学習の時間などに栽培され,食育や環境教育の生きた教材として役立っている。4. 「なにわの伝統野菜」を使用した加工食品の商品化やメニュー化が地域の食品製造業者や飲食業者等によって進められており,百貨店や専門小売店等でも「なにわの伝統野菜」の青果や加工品が販売されるようになっている。これらの動きとも連動して,「なにわの伝統野菜」の生産は徐々に増加している。5. 今後,「なにわの伝統野菜」によって産業振興を図るためには,推進方針を明確化し,関係者がビジョンを共有することや,「なにわの伝統野菜」の特性を十分に考慮した上で,需要と供給をバランスよく拡大していくことが重要である。