著者
小林 富雄
出版者
日本農業市場学会
雑誌
農業市場研究 (ISSN:1341934X)
巻号頁・発行日
vol.24, no.4, pp.46-51, 2016-03-31 (Released:2018-03-31)
参考文献数
7

This study focused on the problem of food leftover waste. A case study of a South Korean institution was undertaken from the point of view of the food waste reduction capability together with public hygiene and culinary culture. It was shown that South Korean meter-rate based charging system and recycling system are politically unified by the framework of Comprehensive Countermeasures of Food Waste Reduction Institution. Further, it is clear that a positive effect was brought about in the management not only in public recycle facilities but also in private facilities.Moreover, it was shown that the checks and publicity by the NPO organizing the “MATTABI CAMPAIGN” (to eat food thankfully) were also a success factor in this management. South Korea's experience has shown that institutions can promote the integration at a national level by implication.
著者
近藤 敬比古 小林 富雄
出版者
一般社団法人日本物理学会
雑誌
日本物理學會誌 (ISSN:00290181)
巻号頁・発行日
vol.62, no.12, pp.907-915, 2007-12-05
被引用文献数
2

CERNで建設中のLHC加速器はもうすぐ完成し物理実験が始まる.これにより人類史上で初めて1 TeVのエネルギー領域を探索することが可能になる.素粒子のより基本的な姿を研究する上で,この1 TeV領域を探索することが特別に重要であるとする明確な理由が存在する.標準モデルの中で唯一の未発見の粒子として残っているヒッグス粒子はほとんど確実にLHC実験によって発見される.さらに超対称性粒子の発見など,標準モデルを超える新しい素粒子物理の兆候を捕らえる可能性も非常に高い.暗黒物質の発見もありうる.ここでは小特集のイントロダクションとして,LHC計画の目的や経過を概説した上で,LHC加速器と四つの実験の紹介,および日本によるLHCプロジェクトへの国際協力参加の現状を述べる.
著者
小林 富雄
出版者
日本フードシステム学会
雑誌
フードシステム研究 (ISSN:13410296)
巻号頁・発行日
vol.27, no.3, pp.112-123, 2020 (Released:2021-02-06)
参考文献数
16

In this paper, the analysis was conducted on the premise that “Resilience” is a concept to realize “Sustainability” of food systems, which is implemented by minimizing out-of-stock items and food loss and waste by stable and advanced demand forecasting even under difficult circumstances. As the data, the number of customers purchased and the correction rate of the demand forecast during the self-restraint period of the high-low pricing notice of food supermarkets, which is a COVID-19 measure, were used.As a result of the analysis, there was a suggestion that the number of customers was leveled, but no change was found in the accuracy of demand forecast. However, the self-restraint of the High-Low Pricing announcement may have contributed to leveling the number of customers and stabilizing the demand forecast accuracy even during the COVID-19 countermeasure period. Therefore, the resilience of food supermarkets analyzed in this study can be evaluated as high. Keywords: food loss and waste, sustainability, resilience, COVID-19, SDGs, super market
著者
小林 富雄 野見山 敏雄 波夛野 豪 種市 豊 相原 延英
出版者
愛知工業大学
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
2015-04-01

本研究の目的は、食品ロスの発生やその処理過程における多様性を説明するモデルの提示である。但し、まだ食べられるのに廃棄されるということは、使用価値があるのに交換価値だけが失われている状態であることから、非市場での贈与交換についても包含するモデルでなければならない。研究の結果、フードバンク活動を含む食品ロス発生抑制を伴う食料需給調整システムは、国際的には大きな多様性が認められ、それらを説明するモデルを構築することができた。